Dodikove nove prijetnje: Bićemo primorani da proglasimo potpunu nezavisnost Republike Srpske

Podijelite ovaj članak:

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ga ne plaši upozorenje SAD da će reagovati u slučaju da neko pokuša da prekrši Dejtonski sporazum, te da će “administrativnu granicu između Republike Srpske i Federacije BiH pretvoriti u nacionalnu granicu”.

“Nisam iracionalan i znam da će američki odgovor biti upotreba sile, ali nemam razloga da se plašim toga i da iz tog razloga žrtvujem nacionalne interese Srba”, rekao je Dodik u intervjuu za AP.

On je naveo da će svaki pokušaj korištenja međunarodne intervencije za dalje jačanje multietničkih institucija BiH naići na odluku Srba da ih potpuno napuste.

Pošto to za zapadne demokratije neće biti prihvatljivo, u sljedećoj fazi bićemo zbog njihove reakcije primorani da proglasimo potpunu nezavisnost Republike Srpske“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske ističe da je među Srbima jedna stvar jasna i konačna, a to je da sve veća spoznaja da će predstojeće godine i decenije za Srbe biti period nacionalnog ujedinjenja.

Brisel koristi obećanje o pristupanju EU kao oruđe za objedinjavanje BiH. U principu, naša politika i dalje je da želimo pristup EU, ali to više ne vidimo kao svoju jedinu alternativu“, rekao je Dodik.

On je istakao da je EU “dokazala” da je sposobna raditi protiv vlastitih interesa stajući na stranu Washingtona, a protiv Moskve u vezi sa dešavanjima u Ukrajini.

“Svidjelo se SAD i Velikoj Britaniji to ili ne, pretvorićemo administrativnu granicu između dva entiteta u našu nacionalnu granicu”, rekao je Dodik.

Pomoćnik američkog državnog sekretara James O'Brien izjavio je u petak da su SAD čvrsto pri stavu da u BiH neće biti otcjepljenja, kao i da će Amerika reagovati u slučaju “da iko pokuša da prekrši Dejtonski sporazum”.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x