Dokumentarni film posvećen Nedžadu Ibrišimoviću

Podijelite ovaj članak:

Igra riječi i sjena dokumentarni je film posvećen neponovljivom bh. književniku, slikaru i kiparu Nedžadu Ibrišimoviću, koje je Udruženje Baština realiziralo u koprodukciji s Federalnom TV. Film je prikazan večeras u Bošnjačkom institutu, a televizijska premijera bit će večeras u programu Federalne TV.

https://www.facebook.com/senzornews/videos/483623355503831/

Želeći da naprave vjerodostojan uradak o multiizražajnom umjetniku poput Nedžada Ibrišimovića i da potaknu novu čitalačku publiku u otkrivanju njegovog kompletnog životnog magnum opusa, stvorili su film koji uistinu predočava dio Nedžadove nezaboravne aure. 

“U tom smislu, sagovornici su Ibrišimovićevi prijatelji, ljudi od pera, pažljivi čitaoci, njegovi kritičari, članovi porodice. Oni iz svojih perspektiva govore o tome kakav je bio pisac i čovjek i kako oni razumijevaju ono što je on radio”, objašnjava scenaristica Alema Kazazić.

Kao koproducent filma, jedna od misija Federalne televizije je podrška razvoju i promociji domaće kinematografije.

“Jedna od takvih priča jeste i ovaj dokumentarni film. Ovdje se radi o sasvim posebnom čovjeku, posebnom junaku. Takvih imamo jednom u deceniji, a u vijeku uspije da izraste takav junak, jer teško je u ovoj zemlji izrasti i u ovom društvu. Ali ko izraste – zaista napravi neke stvari koje se dobro čitaju i koje se znaju pročitati”, kazao je Džemal Šabić, generalni direktor RTVFBiH.

Traganje za čudom, za igrom riječi i sjena, nepresušna volja i ljubav prema znanju i prirodi – sve je ono što svakog čitaoca iznova vraća Ibrišimoviću. Ta umjetnička svestranost čini ga neponovljivim i svevremenim na ovim prostorima, a zasigurno i šire.

“U Nedžadovom materijalu koji je stvarao svoj svijet u jeziku je promišljenost, posvećenost, rad u osnovi svega toga, koji nije štrebanje, nije bubanje, nije pravopis, nije gramatika, nije ništa od tih stvari koje svaka blesa može naštrebati napamet. To je mnogo ozbiljnija stvar da bi se došlo do te pročišćenosti, do jednostavnosti”, navodi književnik Damir Ovčina. 

Udruženje Baština namjerava pokrenuti kulturnu manifestaciju Dani Nedžada Ibrišimovića koju će realizirati u oktobru ove godine u Ilijašu, Žepču i Sarajevu – gradovima koji su obilježili njegov život i stvaralaštvo.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x