Donacija Turske vojne misije u BiH: Ratnim vojnim invalidima uručena ortopedska pomagala

Podijelite ovaj članak:

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko i predsjednik Turske vojne misije u BiH Ali Taniš uručili su danas na Ilidži donaciju ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide sa područja cijele BiH.

Turska vojna misija u BiH izvršila je nabavku 50 elektromotornih invalidskih kolica, 100 manuelnih invalidskih kolica, 100 pari podpazušnih štaka i 100 pari čarapa za protezu. 

Dodjela navedenih ortopedskih pomagala izvršena je korisnicima po spisku Saveza RVI FBiH. 

“Imamo danas čast prisustvovati ovoj plemenitoj akciji Turske vojne misije u BiH koja je nabavila potrebna ortopedska pomagala našim ratnim vojnim invalidima. Izražavam duboku zahvalnost svima koji su obezbijedili novčana sredstva, proveli potrebne zakonske procedure i svima koji su neposredno radili da se omogući dodjela ove veoma vrijedne pomoći ratnim vojnim invalidima”, kazao je ministar Jusko u obraćanju prisutnima. 

Dodao je da na području Kantona Sarajevo potrebu za ovim pomagalima ima ukupno 61 RVI paraplegičar i 145 ratnih vojnih invalida prve grupe. 

“Ovim je još jednom potvrđeno prijateljstvo između naše dvije države, a pomoć će biti dodijeljena RVI na cijelom teritoriju BiH”, kazao je Jusko uz citat koji svima može biti putokaz u životu “Tvoje je samo ono što daš”. 

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc istakao je značaj prijateljstva BiH i Turske, dodajući da postoje neraskidive veze, prijateljstvo i srdačnost na koje niko ne može uticati.

Podsjetio je da su i prošle godine zajedno sa Savezom RVI FBiH organizovali prigodan program povodom 15. jula, Dana demokratije i nacionalnog jedinstva.

“Vama koji ste rizikovali svoje živote za čast, slavu, jedinstvo i solidarnost svoje zemlje želim još jednom izraziti zahvalnost”, rekao je Koc.

Brigadir Taniš je istakao da su upravo ratni vojni invalidi dali nemjerljiv doprinos kako bi BiH sačuvala nezavisnost i suverenitet.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida FBiH Esad Delić je rekao da su šehidi temelji jedne zemlje, a ratni vojni invalidi njeni stubovi.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x