Donosimo najjednostavniji recept za pripremu kremastog humusa

Podijelite ovaj članak:

Humus je popularno jelo koje se sastoji od pirea slanutaka (ili leblebija), tahinija (pasta od sezama), maslinovog ulja, limunovog soka, bijelog luka i začina kao što su sol i papar. Ovo jelo ima glatku teksturu i bogat, začinjeni okus. Humus se često poslužuje kao umak ili namaz, često uz tostirani pita kruh ili svježe povrće za umakanje.

Šta je humus i odakle potiče?

Što se tiče porijekla, humus se smatra tradicionalnim jelom Bliskog istoka, s posebnim naglaskom na Levantu, regiju koja obuhvata zemlje kao što su Liban, Jordan, Palestinu, Siriju i druge. Međutim, humus je popularan širom svijeta i često se konzumira u raznim kuhinjama diljem svijeta.

Povijest humusa seže unatrag tisućama godina. Osnovni sastojci humusa, poput slanutka i sezama, bili su dostupni u regiji Bliskog istoka još od drevnih vremena. Tradicionalno, humus se pripremao ručno, miješanjem sastojaka u mortu ili mljevenjem na tradicionalnim mlinovima za orašaste plodove. Danas se humus često priprema pomoću blendera ili procesora hrane radi brže i jednostavnije pripreme.

Humus je postao popularan diljem svijeta zbog svoje ukusne kombinacije okusa, bogatstva hranjivih tvari i jednostavne pripreme. Također se često koristi u veganskim i vegetarijanskim jelima kao izvor proteina i vlakana.

Recept za pripremu humusa


Evo jednostavnog recepta za pripremu ukusnog humusa:

Sastojci:

  • 1 limenka (400g) kuhanih slanutaka (ili 200g suhih slanutaka koje ste prethodno namakali preko noći i skuhali)
  • 2-3 češnja bijelog luka, sitno nasjeckana
  • 3-4 žlice tahinija (pasta od sezama)
  • Sok od 1-2 limuna
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 žličice soli (ili po ukusu)
  • 1/2 žličice mljevenog kima (opcionalno)
  • Voda (po potrebi)

Uputstvo:

  1. Ako koristite suhe slanutke, namočite ih preko noći u vodi. Slanutke skuhajte dok ne omekšaju. Ako koristite kuhane slanutke iz limenke, isperite ih pod mlazom vode.
  2. Stavite kuhane slanutke u blender ili procesor hrane.
  3. Dodajte sitno nasjeckani bijeli luk, tahini pastu, sok od limuna, maslinovo ulje, sol i po želji mljeveni kim.
  4. Blendajte sastojke dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je smjesa pregusta, dodajte malo vode kako bi se postigla željena konzistencija.
  5. Probajte smjesu i dodajte više soli, limuna ili drugih začina po potrebi kako bi se postigao željeni okus.
  6. Prebacite humus u posudu za posluživanje i ukrasite ga s malo maslinovog ulja, crvene paprike u prahu ili svježeg peršuna.
  7. Poslužite humus s tostiranim pita kruhom, povrćem za umakanje (poput mrkve, krastavca ili paprike) ili kao namaz na sendvičima ili wrapsima.

Ovaj humus recept je prilagodljiv, pa slobodno eksperimentirajte s količinama sastojaka i dodajte začine po vašem ukusu!

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x