Dr. Mahathir: Razgovorima rješavati probleme jer ratovi nemaju pobjednika

Podijelite ovaj članak:

Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) ugostio je jučer u Sarajevu bivšeg premijera Malezije Tun dr. Mahathir Mohamada koji je održao predavanje i bio glavni gost u dijaloškoj sesiji sa članovima i prijateljima IGES-a pod nazivom “Saradnja Malezije i BiH u kontekstu novih geopolitičkih realnosti”.

Dr. Mahathir je tom prilikom istakao da je svijet povezan kao nikada prije i da je to dobro zbog ekonomske saradnje, te da je svaka zemlja bez obzira na veličinu sudionik te dinamike. S druge strane, kako je rekao, sve teže postaje upravljanje velikim brojem ljudi što će biti još veći izazov u vremenu ispred nas. Kada je u pitanju buduća saradnja Bosne i Hercegovine i Malezije, dr. Mahathir je rekao da daljina u današnjem svijetu komunikacija ne predstavlja problem, te je potrebno naći modalitete saradnje koje mogu iskoristiti obje zemlje. Naglasio je značaj turizma kao atraktivne grane i rekao da je Malezija sa nekadašnjih milion turista godišnje došla do 29 miliona posjeta u godini dana.

U ime domaćina obratio se direktor IGES-a Adnan Kapo koji je istakao da je budućnost Bosne i Hercegovine u NATO-u i Evropskoj uniji te da BiH na tom putu od svojih prijatelja očekuje podršku.

U dijaloškom dijelu sesije napravljen je osvrt na trenutnu političku situaciju u svijetu i kako naći zajedničke interese, posebno među velikim silama. Dr. Mahatir je, odgovarajući na pitanja prisutnih, rekao da treba sve učiniti kako bi se razgovorima rješavali problemi, jer ratovi nemaju pobjednika.

Dijalog je moderirao Ensar Eminović, bivši ambasador BiH u Maleziji. Na kraju druženja ambasador BiH u Sjedinjenim Američkim Državama i šef Diplomatskog kluba IGES-a Sven Alkalaj uručio je dr. Mahathiru Priznanje IGES-a za izuzetan doprinos, kontinuirane napore i posvećenost razvoju i promociji odnosa između Bosne i Hercegovine i Malezije.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x