Dragan Čović na promociji knjige ratnog zločinca Valentina Ćorića

Podijelite ovaj članak:

Promocija knjige “In vino libertas”, autobiografski zapisi iz Haaga, autora Valentina Ćorića koji je presuđen za ratne zločine, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru je okupila brojne goste uključujući i političare.

Među brojnim gostima i uzvanicima na promociju knjige su stigli lider HDZ-a i HNS-a Dragan Čović i njegovi saradnici, kao i brojni predstavnici hrvatskog političkog života, crkvene zajednice i članova HVO-a.
Svojim prisustvom je Čović pokazao da čvrsto korača utabanim stazama Udruženog zločinačkog poduhvata(UZP), kojeg mu je utabao novopečeni pisac.

Dragan Čović prati promociju, izvor fotografije Klix

Podsjetimo da je najava ovog događaja u najvećeg hercegovačkom gradu izazvala burne reakcije i negodovanja, a mnogi su tražili da se događaj zabrani.

Klub vijećnika Koalicije za Mostar 2020 javno je pozvao gradonačelnika Mostara Marija Kordića, direktora kulturne ustanove Kosača Danijela Vidovića, cjelokupnu javnost u državi, Ured Visokog predstavnika u BiH, Ambasadu SAD-a, Misiju OSCE-a, te sve druge relevantne međunarodne faktore da se spriječi i otkaže promocija knjige presuđenog ratnog zločinca, Valentina Ćorića, u Mostaru.

Udruženja logoraša grada Mostara su podsjetili da su kroz kazamate u kojima je bio “gospodar života i smrti Valentin Ćorić” prošlo preko 20.000 logoraša, na čije živote su ta konačišta ostavila trajne posljedice i u smrt otjerala veliki broj njih, pa čak i cijele porodice.

“Koliko je zlo u ovom ‘pokajniku’ pokazuje njegova današnja promocija knjige u kojoj on opisuje svoj boravak u hotelskim prostorijama Haškog tribunal, a da pri tom ne spominje na koji se način lažno pokajao kako bi bio pušten na prijevremenu slobodu. Godinama ukazujemo na pogubnost njegovanja politike koja je presuđena u Hagu i za koju ni šest godina nakon izricanja presude ne prestaje negiranje iste od strane političkog vrha Republike Hrvatske i sljedbenika UZP politike u Bosni i Hercegovini oslikane u liku Dragana Čovića”, stoji u rekciji mostarskih logoraša. Poručuju da “zatvaranja očiju od strane pravosudnih organa i Tužilaštva u BiH i danas hrani to sjeme zla”.

Međutim, kako je i najavljeno, promocija knjige In Vino Libertas autobiografskih zapisa iz Haaga u organizaciji Naklade Pavičić je počela u 18 sati u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x