Državna imovina mora biti dio koalicionih dogovora budućih vlasti

Podijelite ovaj članak:

Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) poslao je saopćenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:

 

“Saopćenje za javnost

Sarajevo, 16.112022. godine

INSTITUT ZA GEOPOLITIKU EKONOMIJU I SIGURNOST – IGES

Državna imovina mora biti dio koalicionih dogovora budućih vlasti

Milorad Dodik je jučer u Banja Luci ponovo kritikovao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta prijetivši disolucijom Bosne i Hercegovine ukoliko zadre, kako je rekao, u imovinsko-pravne odnose RS-a.

U tom slučaju je Dodik, kako kaže, napisao odluku o odvajanju RS-a koju bi stavio u proceduru. “Znam šta govorim… Kao, ne smijemo od Amerikanaca, Evropljana, pustite tu priču,” zaprijetio je Dodik.

Zbog toga je zaštita državne imovine, koja je pitanje opstanka Bosne i Hercegovine, glavno pitanje koje mora biti dio kolacionih sporazuma budućih vlasti.

Ured visokog predstavnika je i do sada donosio odluke kojima je štitio pljačku državne imovine, a donesene su i presude koje potvrđuju vlasništvo Bosne i Hercegovine nad svojom imovinom. Ona po ustavu i zakonu pripada Bosni i Hercegovini, a samim tim i svim njenim građanima. Pravo vlasništva, raspolaganja i korištenja te imovine je isključivo pravo države i entiteti nemaju nadležnost za tu oblast.

Državna imovina nije, kako često možemo čuti u javnosti, samo perspektivna i neperspektivna vojna imovina kao i određeni objekti državnih institucija. Državnu imovinu čini 53,26 % teritorije Bosne i Hercegovine, uključujući sve prirodne resurse koji se nalaze na toj teritoriji.”

 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x