“Državni lopov” u Tuzli i Travniku

Podijelite ovaj članak:

Komedija “Državni lopov” Studio Teatra iz Zenice, nakon uspješnog gostovanja u Hrvatskoj i Švicarskoj, ove sedmice će igrati u dva bosanskohercegovačka grada – Tuzli i Travniku.

Gostovanje u Tuzli je predviđeno za četvrtak, 11. aprila na sceni Narodnog pozorišta Tuzla, dok će dan kasnije, 12. aprila, predstava zatvoriti Festival “Travničke pozorišne svečanosti” 2019. na Kamernoj sceni u Travniku, saopćeno je iz Studio Teatra.

“Državni lopov” je komedija Fadila Hadžića, velikog komediografa i osnivača zagrebačkog Kerempuha. Predstava je jako aktualna, a dramaturgija je apsolutno prilagođena današnjem vremenu. Iako je tekst napisan prije više od 40 godina, i danas konotira sa društvenim (ne)prilikama jer je radnja komada smještena u današnju Bosnu i Hercegovinu.

 

Komedija je to o dva zatvorenika u istoj ćeliji. Jedan sitni lopov i ljubavna varalica, a drugi državni lopov koji ima povlašten položaj, čak i u zatvoru. Pored njih, tu je i zatvorski čuvar koji nema završenu ni osnovnu školu, a ipak mašta o unapređenju.

Glumačku postavu čine Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija.

“Državni lopov” je jedna od najstarijih “živih” predstava na bosanskohercegovačkoj teatarskoj sceni. Tokom četrnaest godina postojanja odigrana je oko 200 puta u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Njemačkoj, Švedskoj, Švicarskoj…

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x