Dva meda i kajmak jedini svjetski zaštićeni bh. proizvodi

Bosna i Hercegovina ima tri proizvoda na listi Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) kao zaštićene proizvode zemljopisnog područja, i to Hercegovački med, Cazinski med od kestena i od nedavno Romanijski skorup-kajmak, kazao je u petak Feni direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josip Merdžo u sklopu Dana otvorenih vrata koje je taj institut organizirao u Mostaru, Banjoj Luci i Sarajevu u povodu Svjetskog dana intelektualnog vlasništva.

On je istaknuo kako je Institut u protekloj godini imao 86 prijava domaćih patenata, a oko 430 međunarodnih i poručio kako svaka zaštita intelektualnog vlasništva daje dodatni kvalitet proizvodu koji se štiti i samim tim na tržištu postiže veću cijenu.

– Treba razlikovati prijavu od objave. Sama prijava je jedan formalni korak, međutim nakon toga slijedi mukotrpno ispitivanje i istraživanje o tome je li to što se smatra patentom zaista patent – kazao je Merdžo i napomenuo kako svaki patent mora biti inovacija, ali svaka inovacija ne mora biti patent.

Ocijenio je kako je na razini Europske unije oko 32 posto BDP-a izravno vezano uz korištenje prava intelektualnog vlasništva u prometu roba i usluga i ostalih vrsta industrije i spomenuo također primjer Kine koja godišnje evidentira više od milijun prijava patenata.

Tokom Dana otvorenih vrata djelatnici Instituta zainteresiranima su pružili informacije o intelektualnom vlasništvu i njegovoj zaštiti te im podijelili promidžbene materijale.

– Svatko tko izravno želi dobiti određene informacije koje se odnose na segment zaštite intelektualnog vlasništva može to danas dobiti u Mostaru, Banjoj Luci i Sarajevu gdje smo pripremili promidžbene materijale i angažirali naše djelatnike da o bilo kojoj stručnoj temi koja se odnosi na zaštitu intelektualnog vlasništva mogu dati kvalitetne odgovore – kazao je Merdžo.

Podsjetio je i da je Bosna i Hercegovina punopravna članica Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo, a pridružena članica Europske patentne organizacije što je, kako je kazao, veliki uspjeh za našu zemlju.

– U prethodnoj godini pripremili smo izmjene i dopune Zakona o patentu koji je trenutno u parlamentarnoj proceduri, a nakon usvajanja tek smo jedan korak do punopravnog članstva u Europskoj patentnoj organizaciji, što je jedan od preduvjeta i pristupanja Europskoj uniji – kazao je ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, istaknuvši kako je prošle godine BiH napredovala za devet mjesta na svjetskom indeksu inovativnosti te je s 86. došla na 77. mjesto.

– To naravno nije neka dobra pozicija, ali je ipak napredak u tom smislu evidentan – ustvrdio je i dodao kako je u pripremi i nova strategija razvoja intelektualnog vlasništva u čijoj izradi pomažu eksperti iz Svjetske organizacije.

Inače, 2000. godine zemlje članice Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo odredile su 26. aprila kao Svjetski dan intelektualnog vlasništva s ciljem povećanja općeg razumijevanja prava intelektualnog vlasništva.

0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x