Džemat Liezen: Večer Kur'ana i mevlud uoči otvorenja džamije

Podijelite ovaj članak:

– U džematu Liezen, Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji (IZBA), večeras je, uoči sutrašnjeg otvorenja džamije, održana večer Kur’ana i proučen mevlud.

Prisutnima je dobrodošlicu poželio Sakib-ef. Zekan, imam džemata Liezen. 

„Svaki petak je mubarek, ali večerašnja noć je posebno mubarek, jer večeras krunišemo naš trud i rad“, poručio je, između ostalog, Sakib-ef Zekan, poselamivši brojne zvanice, imame IZBA, te goste učače – hafiza Hamza-ef. Lavića, hafiza Ahmed-ef. Hašića, hafiza Ahmed-ef. Alilija, kao i gosta vaiza prof. dr. Rifet-ef. Šahinovića. 

U govoru efendija Zekan je podsjetio i na proces izgradnje džamije, brojne izazove sa kojima se ovaj džemat suočavao. 

„Ovaj centar je naš ponos. I zaista se imamo čime ponositi. Ovo je džemat koji broji oko 150 članova. Ako ovo što smo napravili, a što vidite, nije najbolji vaiz, nije najbolji primjer onoga što smo postigli, onda ne znam šta jeste“, kazao je Sakib-ef. Zekan. 

Posebno je zahvalio svima onima koji su učestvovali u izgradnji džamije, ali i podršci u organizaciji mevluda, kao i sutrašnje svečanosti, te ovom prilikom uručio zahvalnicu predsjedniku Izvršnog odbora džemata Liezen Mujagi Muzaferoviću, za poseban doprinos u izgradnji džamije. 

Džemat Liezen osnovan je prije 30 godina, a tada, na početku, prisjetio se Sakib-ef. Zekan, bio je sretan kada bi se na džumi pojavilo 15 ljudi. Danas su nove prostorije džamije pune. 

Senad-ef. Kusur, glavni imam IZBA, porucio je kako je ovo “dunjalučka nagrada za ono što je urađeno”. 

„Pred nama, u ovoj džamiji, bit će još lijepih događaja, ja sam u to uvjeren. Ova džamija će još vise okupljati dobrih ljudi, koji će to dobro donositi u džamiju, ali i van džamije, u svoje društvo. Naše večerašnje druženje koje je okupilo džematlije i imame iz brojnih austrijskih džemata, dokaz je da je naša Zajednica jedno“, poručio je Senad-ef. Kusur. 

Vi, ovdje u ovom malom gradu, napravili ste zaista čudo, poručio je okupljenim hafiz dr. Šahinović.

„Iman je proradio u vašim srcima. Zašto je to tako? Zato što niste žalili svoga truda, zato što ste svjesni u kakvom svijetu živimo i što ste svjesni prolaznosti ovoga života“, kazao je on.

Ono što čovjeka može spasiti danas, jeste džemat, poručio je prisutnim džematlijama. 

„Čvrsto se držite Allahovog uzeta, kaže nam Allah u Kur’anu. To Allahovo uže je u džematu. Islamski učenjaci kada tumače ove riječi, kažu da se svako uže sastoji iz stotinu i stotinu konaca. Bez jednog konca, uže nije čvrsto. Svaki pojedinac je važan i mora se držati džemata. Allah traži od nas da se ne razjedinjujemo – kazao je hafiz Šahinović.

Na kraju je poručio da moramo graditi jake institucije, čuvati naše institucije. 

„I džemat je naša institucija. Onoliko koliko budemo čuvali džemat, džemat će čuvati nas“, zaključio je on. Džamija u ovom džematu bit će otvorena sutra, 29. juna, s početkom u 11.00 sati.

MINA

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x