Edhem Kadušić je u bio najviši stanovnik u Jugoslaviji

Podijelite ovaj članak:

Jedan od najviših stanovnika Bosne i Hercegovine, Edhem Kadušić, rođen je u selu Domislica, kod Maglaja 1917. god. Bio je visok 238 cm i težak 118 kg, a svojevremeno je u socijalističkoj Jugoslaviji bio najviši stanovnik u državi. Kako navodi njegov sin Zijad, Edhem je uvijek imao problema oko obuće i odjeće. Obzirom da je imao veoma teško djetinjstvo, jer je rano ostao bez roditelja, a ni imovinsko stanje nije bilo dobro, uglavnom je nosio opanke koje je sam napravio od goveđe kože, dok mu je majka(dok je bila živa) tkala laneno odijelo, jer nije imao novca da naručuje posebnu odjeću i obuću.

Nakon smrti roditelja živio je kod tetke i kao mnogi njegovi vršnjaci bavio se čuvanjem stoke i poljoprivredom. Kad je napunio 16 godina počeo je naglo da raste.
Kada je 1936. god., otišao na odsluženje vojnog roka u Zagreb, komandiri su mu stalno govorili: “Ti vojniče siđi sa stolice”.
Nakon što je odslužio vojni rok, dopustili su mu da i uniformu ponese sa sobom, jer nije bilo potrebe da je vojska zadrži.
Za vrijeme Drugog svjetskog rata, jedne prilike poslom je otputovao u Travnik. Na povratku kući, kod Žepča zaustavili su ga njemački vojnici. Pomisli je da ga hoće strijeljati, ali se ispostavilo da samo žele slikati se sa njim.

Umro je 1961.god., u 44 godini života.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x