Edin Babača “krstari” širom svijeta i uživa u svom poslu


Edin Babača, porijeklom iz Bosanske krajine, sa brodostrojarskim fakultetom, odnosno pomorac sa višom pomorskom, u Njemačkoj danas “krstari” širom svijeta i uživa u svom poslu na pučini mora. Naime, Edin daleko od obale, na pučini sjevernog mora u Španiji vodi projekat prijenosa struje od parka vjetrenjača koja proizvode struju.

Nakon prvijenca u Njemačkoj, iskustva na Bliskom istoku tačnije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, danas je u Španiji i realizira jubilarnu treću platformu. A prošao je put od trećeg do glavnog inženjera, od brodova za rasuti teret do kruzera.

“Najveći brod bio je 370 m dugačak sa motorom od 79000 Kw, više od 100000 ks. Zadnjih sedam godina radim na projektovanju, nadgledanju gradnje i stavljanju u pogon HVDC Platformi koje služe pretvaranju proizvedene struje u vjetroparkovima i slanju iste podvodnim kanalima – kablovima na kopno”.

Sama platforma se gradi godinama, tačnije od ideje i konstrukcije do početka prenosa struje od traje 5-6 godina i do u vrijednosti do pola milijarde eura. A Edin je napisao i vodič za funkcioniranje Platforme bez posade, pa će ubuduće nakon stavljanja platformi u funkciju, iste nastaviti raditi bez posade.

Babača je često u Bosni odnosno Sarajevu gdje smo ga i pronašli i gdje mu živi i porodica ili opet na moru, Jadranu, gdje je u društvu porodice i prijatelja uživajući u pogledu i zvukovima mora, pa nas je pozvao u Španiju da nam na licu mjesta sve pokaže i da doživimo slobodu mora, a do tada vam donosimo impresivne fotografije

0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x