Edinu su riješili donirati novac za protezu, on javio da je već sakupljeno i da sredstva poklone nekome drugo

Podijelite ovaj članak:

Asim Vranac je na svom Facebook profilu objavio jedan zaista pozitivan primjer humanitarnih donacija. piše Senzor.ba.

On je prodao svoj automobil za 3.000 KM i novac odlučio donirati Edinu Mahmuziću za nabavku natkoljene proteze. Kada mu je to saopštio, Edin se uljudno zahvalio i obavijestio ga da je novac za njegovu protezu već prikupljen preko Pomozi.ba organizacije, te da sredstva donira nekome kome su u tom trenutku potrebna.

Podsjetimo se ko je Edin Mahmuzić

Brčak Edin Mahmuzić je donedavno radio u klubu “Zmajevo srce” u Tuzli u kojem su radno angažovane osobe sa Down sindromom, a uprkos invaliditetu pomaže i majci koja je slabo pokretna i već tri godine ne izlazi iz kuće. 

Život ovog 53-godišnjeg čovjeka potpuno se promijenio 2021. godine nakon amputacije desne noge do iznad koljena. Do amputacije je došlo zbog dijabetesom uzrokovane gangrene stopala. 

Iste godine mu je urađena i prva proteza. Sada je došlo do anatomske promjene bataljka, a dotrajao je i koljeni zglob. 

Za novu protezu bilo mu je potrebno 8.499,99 KM. ZZO pokriva iznos od 500 KM, a Edin je sam prikupio 1.000 KM. Kako on i supruga žive u Tuzli od jedne plate i Edinove invalidnine od 180 KM, nisu bili u stanju prikupiti ostatak sredstava. Zahvaljujući dobrim ljudima, preostali iznos je sakupljen i Edin će uskoro dobiti novu protezu.

Vranac je iznos prvobitno namijenjen Edinu, uplatio za liječenje mlade Lamije.

Podsjetimo, udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje dvadesetogodišnje Lamije Oruč iz Sarajeva kojoj je potrebna operacija noge. Za nju je u funkciju stavljen humanitarni broj 17043, pozivom se doniraju 2 KM, a broj je jedinstven za sve telekom operatere u BiH.

Ova mlada djevojka je sa nepunih šest godina nesretnim padom sa drugog sprata zadobila komplikovane prelome obje petne kosti i skočnog zgloba na lijevoj nozi. Dugo je nosila gipseve i išla na fizikalne terapije, ali lomovi su ostavili trajne posljedice.

Lijeva fibula ili lisna kost joj je kraća nego što bi trebala biti zbog traume koja je dovela do zastoja rasta i deformacije skočnog zgloba. Zbog toga ne može hodati više od sat vremena, jer dobije nesnosne bolove, a jako joj je teško i ustati ukoliko duže sjedi. Za operaciju produljenja lijeve fibule u Kairu potrebno joj je 10.400 eura.

(Senzor.ba)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x