Efendić poziva na proteste protiv nepravednog progona branitelja BiH

Podijelite ovaj članak:

Fondacija Istina za Goražde organizuje proteste u ponedjeljak od 12 do 13 sati ispred Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Protesti se organizuju protiv nepravednog progona branitelja Bosne i Hercegovine, pripadnika Armije RBiH i MUP-a RBiH, kojima se želi relativizirati prošlost i provesti historijski revizionizam, odnosno negirati prošlost i činjenice utvrđene i presuđene u dva suda Ujedinjenih nacija u Hagu.

Semir Efendić, načelnik sarajevske općine Novi Grad pridružio se organizatorima te pozvao sve patriote da se pridruže ovom skupu.

– Progonom naših branitelja pokušavaju se nqmetnuti laži kojima se štiti agresor. Istovremeno, ne procesuiraju se zločinci koji su Sarajevo, Goražde, Žepu, Tuzlu i Bihać držali u okruženju i ubijali civile iako su to bile zaštićene zone Ujedinjenih nacija. Cilj protesta je borba za istinu i pravdu! Posljednji slučaj, koji je prelio kap, je podizanje optužnice protiv 13 pripadnika Armije RBiH koji su branili Podrinje i Goražde, a koji su optuženi za najteža djela čak i genocid nad Srbima! To je nastavak sistemskog progona najboljih sinova jedine nam Domovine – kazao je Efendić.

Dodaje kako ovim putem, poziva sve koji su u mogućnosti, da svojim prisustvom daju podršku skupu sa kojeg će se poslati jasne poruke i ozbiljni zahtjevi na sve relevantne domaće i međunarodne adrese, a čiji cilj će prije svega biti insistiranje na dosljednom provođenju Strategije za procesuiranje ratnih zločina (posebno Aneksa B), kako bi se zaustavio smišljeni poduhvat izmjene karaktera rata, izjednačavanje žrtve i agresora te ponižavanje branitelja Bosne i Hercegovine.

– Kao i zahtjev da se formira međunarodna komisija koja će istražiti dešavanja u Podrinju, kao i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, odnosno nastaviti rad Haškog tribunala koji Tužilaštvo BiH želi da izbriše. Sa protesta u Sarajevu uputit ćemo pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija obavještavajući ga o nepoštivanju rezolucije UN-a kojom je pokrenuto osnivanje Suda i Tužilaštva BiH, nepoštivanju haškog naslijeđa, kao i o tome da Tužilaštvo BiH progoni branitelje iz zaštićenih zona dok ne procesuira one koji su te zone držali u okruženju i svakodnevno ubijali civile i djecu. Masovni odziv je važan kako bi poruke koje ćemo poslati bile jače i glasnije. Zbog toga očekujemo vaš dolazak, kao i da pozovete što je više moguće ljudi koji vole Bosnu i Hercegovinu i kojima je stalo do odbrane istine i pravde – poručio je Efendić.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x