Efendija Velić: Moraš vlasti reći istinu! Ovisi o Neovisnom!

Gost emisije Face to Face bio je Muhamed efendija Velić. Komentator vjerskih, društvenih i političkih promjena. Govorio je o ramazanu, mubarek danima, političarima i njihovoj „vjeri“, duhovnom čiščenju..

„Vjera traži od ljude da budu dobri svaki dan, barem da se trude. Vidi se kad čovjek griješi i kada ga boli ili ne boli. Ramazan je uvijek bolji s nama nego što smo mi s njim, kao i svaki blagdan“, kazao je u uvodu Velić izmežu ostaloga te dodao:

„Živimo onoliko koliko nam je odsječeno. U kvaliteti života produžavamo svoj život. Ljepota života se ulijeva u nafaku. Čovjek osjeća zahvalnost. U Islamu nije grijeh biti bogat. Bog najbolje zna šta je halal, a šta haram“, istakao je Velić.

Vjera, aktivizam…

„Vjera od čovjek traži aktivizam, da je čovjek aktivan. Post nije pasivni ibadet. Od ramazana nije dobro praviti teferiće. Farz je raditi i boriti se, a Bog je svima nama postavio ciljeve i zna da možemo doći do njih. Problem je što čovjek odustaje i bježi s bojnog polja“, rekao je ef. Velić.

Život prilagoditi vjeri, a ne vjeru životu..

„Mene vjera tjera na to da reagujem na nešto što nije dobro. Poslanik govori, ako ne možeš rukom, riječima otkloni taj problem….“, kazao je Velić.

face.ba

Nema poruka za prikaz