Egipćani potvrdili ostanak Sisija na vlasti do 2030.

Podijelite ovaj članak:

Izborna komisija Egipta saopštila je jučer da su birači na trodnevnom referendumu potvrdili ustavne amandmane koji omogućavaju sadašnjem predsjedniku Abdelu Fatahu el-Sisiju da ostane na vlasti do 2030. godine.

Ovaj referendum je ocijenjen kao dalji korak u povratku na autoritarni režim, osam godina poslije prodemokratskih protesta protiv autoritarne vlasti predsjednika Hosnija Mubaraka. Lašin Ibrahim, predsjednik izborne komisije, rekao je danas da je za amadmane glasalo 88,83 posto birača.

Inače, izlaznost na trodnevni referendum je iznosila 44,33 posto od ukupnog biračkog tijela.

Provladini mediji, biznismeni i poslanici su javno zagovarali prihvatanje amandmana, dok su vlasti prijetile svima onima koji su se izjasnili za bojkot referenduma.

Opozicione partije pozivale su glasače da odbace referendum, ali imaju malo utjecaja u parlamentu u kome su brojne pristalice predsjednika el -Sisija.

Sisi je izabran 2014., na mandat od četiri godine zatim ponovo izabran 2018. također na četvorogodišnji mandat. Ustavnim izmjenama se omogućava produžavanje aktuelnog predsjedničkog mandata i pravo da se još jednom kandiduje za šestogodišnji mandat. Prema sadašnjem Ustavu, aktuelni Sisijev mandat se završava 2022.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x