Elektroprivreda odustala od gradnje 16 MHE u dolini Neretvice?

Nakon višegodišnjeg herojskog i beskompromisnog otpora naroda u dolini Neretvice pojavile su se najave da Elektroprivreda BiH konačno odustaje od gradnje 15 malih hidroelektrana u dolini Neretvice, prenosi EKO AKCIJA.

Neretvica više nije “kapitalna”?
Na web stranici JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, u dijelu “Kapitalne investicije”, od prije par sedmica ne nalazi se ekocidni projekat izgradnje 15 malih hidroelektrana na slivu rijeke Neretvice.
Prethodno, dok su se informacije o ovom projektu nalazile na web stranici, bili su definisani i rokovi realizacije izgradnje svih 15 mHE i to:
  • mHE “Srijanski most” i mHE “Gorovnik – ušće” – januar 2020. – april 2021,
  • mHE “Crna rijeka” i mHE “Gorovnik” – april 2021. – august 2022 i
  • mHE “Podhum 1”, mHE “Podhum 2”, mHE “Donji Obalj”, mHE “Poželavka” i mHE “Mala Neretvica – ušće”  august 2022. – august 2024.
Stanje na terenu kaže da danas, u drugoj polovini novembra 2022. godine, zahvaljujući herojskom otporu naroda doline Neretvice i prijatelja iz različitih dijelova, nijedna mHE nije izgrađena. Niti će ikada biti dok je nas živih!
Navodi u Izvještaju o poslovanju JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo za 2021. godinu, koji je Skupština Društva usvojila 30. juna tekuće godine, također ukazuju na velike poteškoće i “neizvjesnost u nastavku realizacije projekta izgradnje mHE na slivu rijeke Neretvice”.
Za nas, gospodine andelija, ovdje zaista nema nikakve neizvjesnosti: Projekat izgradnje mHE na Neretvici osuđen je na propast i svima će biti lakše što prije prihvatite tu činjenicu. Poruka je to nekoliko hiljada “anarhista”, “stranih plaćenika” i “rušitelja države” iz doline Neretvice, stoji pak u objavi koju prenosi Buturović Polje.

 

Azra Mahmutovic
Azra Mahmutovic
Articles: 499
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x