Engleska liga na udaru kritika zbog Novog Zelanda: Nema opravdanja, to su dupli aršini

Podijelite ovaj članak:

Engleski Premiership i engleske fudbalske lige, kao i FA (Fudbalski savez Engleske) na udaru su velikih kritika zbog toga što tokom vikenda na utakmicama lige i FA Kupa nisu održane minute šutnje za žrtve terorističkog napada na Novom Zelandu u kojem je poginulo 50 ljudi.

Utakmice ragbi lige i Six Nations turnira su počele minutom šutnje, a utakmice Premiershipa nisu. Kada se dogodio napad u Parizu 2015. godine fudbaleri su nosili crni flor na dresovima, a prije utakmice izvodila se himna Francuske, javlja BBC.

Bivši član uprave za jednakost u FA-u (Fudbalski savez), Yunus Lunat, nazvao je to licemjerjem. Šef Premiershipa – Richar Scudamore rekao je 2015. nakon napada u Parizu da je to čin sjećanja i solidarnosti sa 130 žrtava u Parizu.

“Ne postoji opravdanje, kada god se nešto desilo, čak i ako nije na istoj skali, fudbal je odavao počast. To su dupli standardi i licemjereje. Ako se obilježavalo tada, mora se obilježiti za sve događaje”, napisao je Lunat koji je u svom statusu na Twiteru poručio i da “muslimanski životi očigledno ne vrijede”. 

BBC Sport je poslao upit o ovom slučaju Premiershipu, a oni su odgovorili kako su imali status na Twitteru u petak.

“Naše misli su sa svima koji su pogođeni užasnim događajima na Novom Zelandu”, pisalo je u statusu na Twitteru.

FA je odgovorio BBC Sportu da je svaki klub mogao odati počast ako je to želio.

“Nedostaje muslimana u vodećim ulogama u sportu, posebno u fudbalu. Ovo je propuštena prilika da se pošalje jaka poruka cijelom svijetu”, smatra Lunat.


Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x