Eskalacija sukoba u Mijanmaru, UN upozorava na mogućnost građanskog rata

Podijelite ovaj članak:

Hiljade ljudi pobjeglo je iz grada Thantlanga  u zapadnom Mijanmaru zbog borbi između paravojnih formacija otpora protiv vojske i vojske predvođenom generalima koji su uspostavili vojnu huntu, prenosi DW.

U borbama je vojska bombardirala domove civila, navodi Myanmar Now danas. Salai Thang, vođa zajednice, rekao je da su četiri civila ubijena, a 15 ozlijeđeno u nekoliko tjedana sukoba s vojskom koja je koristili zračne napade nakon što je lokalno stanovništvo napalo vojnu bazu. U ovom gradu u zapadnoj regiji Chin izgorjelo je više od 20 kuća nakon višednevnih borbi i zračnih napada vojske. Iz samoproglašenih Obrambenih snaga regije Chin, koje vode otpor, priopćili su da su ubili oko 30 vojnika.

Većina od 10 hiljada stanovnika Thantlanga napustilo je grad. U susjednoj indijskoj saveznoj državi Mizoram tvrde da su ove i prošle sedmice ugostili preko 5500 civila iz Mijanmara.

Napadi na vojnu huntu u Mijanmaru su se intenzivirali nakon što su svrgnuti zastupnici ranije ovog mjeseca pozvali na “narodni obrambeni rat”. Naime, u februaru ove godine, generali predvođeni Min Aung Hlaingom svrgnuli su i zatočili demokratski izabranu Aung San Suu Kyi uz tvrdnju da je dobila namještene izbore. Od tada nema naznaka primirju i političkoj stabilnosti, a država je podijeljena i etnički. Brojne paravojne i gerilske formacije naglašavaju svoj etnički karakter.

Geopolitikanews/Senzor

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x