Europrajd u Beogradu i bio i nije bio?

Podijelite ovaj članak:

Piše: Jagoda Savić

 

Generalno gledano, svako od nas bi trebao da  ima slobodu da u svoja četiri zida ima seksualne odnose sa kim želi i kako god želi, i to pravo niko ne bi smio  da mu uskrati. Sa druge strane gledano, veliki dio stanovništva misli da je nepristojno javno pričati o svojoj intimi. Isto tako, treba podržavati stav da  ljudska prava LGBT populacije budu regulisana raznim zakonima.  Međutim, ta ista populacija traži da na osnovu svojih seksualnih sklonosti očekuje posebna prava, veća od prava svih drugih, što je nerealno, jer društvo ne može biti skrojeno po njihovoj mjeri. Zatim, homoseksualci i lezbejke koje sam lično poznavala su bili socijalno neupadljivi, krili su svoje sklonosti i niko ih nije dirao, a ovi novokomponovani imaju potrebu da im seksualnost bude i javna legitimacija i glavna identifikacija ličnosti. Moje lično mišljenje je da svoje zahtjeve izražavaju na nesuptilan, emocionalno nezreo i pravno  neadekvatan način  koji ja ne mogu podržavati.

Europrajdu, koji se „održava i ne održava“ u Beogradu od 12 do 17 septembra je prethodio niz događaja  koji su ovoj manifestaciji dali poseban pečat. U ovom tekstu ćemo govoriti samo o protivnicima Europrajda. Prvo se oglasio vladika tuzlansko – zvornički Fotije, koji će ostati upamćen kao prvi crkveni velikodostojnik koji je javno progovorio o biblijskom tumačenju  istospolnih seksualnih odnosa.

Iza njega se oglasio vladika banatski Nikanor , koji je u svojoj besjedi polovinom avgusta: „Dokle, bre,  da trpimo i da nam se nameće nešto što nije normalno. Sve za Hrista, Hrista ni za šta!“ Nikanor je Brnabićevu nazvao “ćerkom i unukom srpskih koljača“ i pitao „Hoćemo li dozvoliti da slušamo onu koja je sve oskrnavila u našoj zemlji, neću ni ime da joj spomenem jer ako njeno ime spomenem onda Božje ne mogu izgovoriti?  Onu koja je dozvolila da brat bude otac njenog sina? Hoćemo li to dozvoliti? Ona  niti je naše vjere, niti našeg porijekla, već neprijatelj i ona danas da nam tvrdi da ne postoje otac i majka. Ustaćemo svi protiv toga. Ja ću prvi. Kunem se, prokleću svakoga ko ovo propovjeda. I oružje bih upotrebio da ga imam“. Novinari su njegovu izjavu odmah proglasili skandaloznom, i prišili mu da je praktično pozvao na nasilje i ubijanje pripadnika LGBT zajednice, jer je rekao da bi upotrebio oružje na njih. Vladika Nikanor je dao blagoslov svom sveštenstvu da učestvuje na litiji 14. 08. 2022  za odbranu Srbije.

Zatim su bile organizovane litije u Zaječaru, Čačku, Kraljevu  i drugim gradovima Srbije, na kojima se spominjao i primjer Rumunije, gdje su stotine hiljada pravoslavnih Rumuna uspjeli da spriječe LGBT paradiranje  u Bukureštu. Najstarija učesnica litije u Beogradu je bila devedesetogodišnja baka iz Šapca sa dva štapa  i privjeskom sa Svetom Bogorodicom oko vrata, koja je uz nadljudski napor prepješačila 284 kilometra. Vladika  timočki Ilarion je u sabornoj crkvi u Zaječaru izjavio da je muželožništvo jedan od najtežih grijehova koji se kao takav pominje u Svetom pismu, da je apostol Pavle u svojim poslanicama pominjao taj strašan bogootpadnički nepokajani grijeh, kao i da ne smijemo dozvoliti priziv Božijeg gnjeva.“ Vladika australijsko-novozelandski Siluan je izjavio da „narod zna svoj put. Nema nazad“,  a protest protiv Europrajda je podržao i vladika niški.

Protojerej Slobodan Lukić je 19 jula 2022 objavio tekst pod nazivom „Pastirska briga crkve i sodomski grijeh“ u kom je skrenuo pažnju da crkvi ne treba zamjerati što se ne oglašava uvijek na način na koji neko smatra da je potrebno jer Crkva ponekad govori i ćutanjem, vodeći se jevanđelskom poukom da ne treba bacati bisere pred svinje (Mt.6:7), ali da njena pastirska briga neće izostati.

Lukić je još naveo da „sve dok svoju slabost i grijeh smatraju ispravnim načinom ponašanja ili dozvoljenim izrazom „slobode“, homoseksualci ne mogu biti članovi Crkve i primati svete Tajne. Apostol Pavle, karakterišući nemoralno stanje tadašnjeg društva , ubraja homoseksualce među najsramnije strasti i razvratnosti koje skrnave ljudsko tijelo i dušu. U Poslanici Rimljanima Apostol Pavle je pisao: „I žene njihove pretvoriše prirodno upotrebljavanje u protivprirodno. A isto tako i muškarci, ostavivši prirodno upotrebljavanje žena, raspališe se željom svojom jedan na drugoga, muškarca sa muškarcem čineći sram, primajući na sebe platu za svoju zabludu. (Rimlj. 1:26-27)

Centralnu pobunu protiv Europrajda su predvodili najviši crkveni predstavnici, a među učesnicima litije bio je i otac predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Dan pred planirano otvaranje Europrajda, 11.09. 2022, pred hramom Svetog Save u Beogradu, u 19:30 održan je moleban za svetinju braka i porodice, za slogu i mir u našem narodu. koji predvodio patrijarh Porfirije, poglavar Srpske pravoslavne crkve. Tom prilikom patrijarh je rekao: „Mi nikome ne namećemo naš način života i ne želimo da nam bilo ko, sa bilo koje strane sveta da dolazi, nameće svoj pogled na svet i svoje vrijednosti. Nećemo da nam niko nameće svoja pravila, nećemo da nam bilo ko kaže šta mi treba da budemo, jer nama je mjera Božija riječ i zapovjesti njegove, koje govore „šta je ustanovljeno kao prirodno, a šta je neprirodno ili protivprirodno“. Već na početnim stranicama Svetog pisma Božja riječ otkriva da je Bog stvorio čoveka kao muško i žensko i da je blagoslovio brak muškarca i žene, navodeći da je na takvom braku izgradjeno društvo i civilizacija kakva je danas. „Sama reč porodica je jasna, ona nam kazuje da muško i žensko pokrenuti ljubavlju u želji da budu jedno stupaju u zajednicu da bi imali porodicu. Porodica je jedan od plodova braka izmedju muškog i ženskog“.

Mi smo danas suočeni sa sa „talasima, cunamijem“ i najezdom  novih sistema vrijednosti, koji se nameću nasilno, agresivno i ispod radara, imaju za cilj da uruše svaki postojeći prirodni ili civilizacijski poredak i uspostave nova pravila. Namjera im  je da nam se poruše identitetski temelji. Epilog ovih ideologija posthumanističkog društva nije samo da izgubimo ideju šta je muško i žensko nego da na kraju, opora je reč – da nas nove ideologije vode ka tome da nećemo moći sa sigurnošću da kažemo šta je to čovjek. Mi smo im smetnja… Nije svaka sloboda spasonosna i smislena“.

„Pa ko vodi krstaški rat? Drugi su došli u našu kuću i nama propagiraju i nameću svoje ideje. Oni hoće da nam kažu šta treba da budemo i kakvi da budemo. Mi smo u ovoj priči oni koji su izloženi nasilju. Siluju nam pamet, siluju nam dušu. Hteli bi, ali neće moći. Duhu novih idelogija  Hristos je zbog vrijednosti koje je postavio i da taj duh novih ideologija želi, ako ne da ukloni, onda bar da razvodni i relativizuje te vrednosti.

Okupili smo se danas ispred hrama Svetog Save  da budemo ono što jesmo, da budemo ono što su bili naši preci i isto ono što će biti naša deca, ono što je Božja volja, i da se molimo za svetinju braka i jedinstvo. Sve nas povezuje jedna ista vjera i jedan isti sistem vrijednosti, po kom organizujemo svoj privatni, porodični, društveni i kulturni život. Na tom sistemu vrijednosti je formiran i naš javni moral. Tim sistemom vrijednosti gradimo odnose među sobom, ali i sa drugima i drugačijima. Jednom rječju, gradimo i njegujemo ono što jesmo, gajimo i njegujemo svoj identitet. To je pravoslavni i hrišćanski identitet i jevanđeljski sistem vrijednosti.

Protiv smo mržnje i žigosanja i nasilja u ime SPC. Zlo se ne pobjeđuje nasiljem, nego se na taj način samo umnožava. Mi im ne sudimo, Bog je sudija svima, molimo se za njih da spoznaju istinu Hristovu i zapovjesti njegove. Ne miješamo se i to kako ko organizuje život, ali ne možemo prihvatiti lične slabosti i izbore koji nisu u skladu sa Božijim poretkom, a koji se nameću kao nova društvena norma i pravilo. Objektivnosti radi, treba spimenuti i portal „Borba za istinu“je zamjerio patrijarhu Porfiriju „ da je zaista iskren i dostojan trona Svetog Save, stavio bi pod epitimiju (kaznu) sve one koji učestvuju u pripremi i obezbjeđivanju satanisstičkog rituala Europrajda i sistematskog nametanja homoseksualne ideologije. To značči da Vučića, članove vlade, novinare, policajce… strogo kazni kakao nalažu pravila Crkve i Sveti oci. One koji su uporni u navedenom grijehu prema Bogu i narodu bi stavio pod anatemu.

I neke ličnosti sa političke scene Srbije su bili aktivni u oglašavanju protiv Europrajda i u traženju mjera države protiv ove manifestacije. Pokret „Pravo na izbor“ je po cijeloj Srbiji organizovao potpisivanje peticije kojom se tražila zabrana njegovog održavanja. Milica Đurđević Stamenkovski iz Stranke Zavetnici , predsjednik srpske stranke Dveri Boško Obradović i predsjednik izvršnog  odbora Ustavne Srbije Saša Varinac su takođe  zahtijevali od Vlade Srbije da zabrani održavanje ovog skupa. Obradović i Varinac su kao argumente naveli ugrožavanje javnog ili tradicionalnog morala, bezbjednost zbog dva suprotna skupa najavljena za isti dan, i širenja majmunskih boginja koje se najviše prenose među homoseksualnom populacijom. Milica Zavjetnica je izjavila da ne dovodi u pitanje dobre namjere banatskog vladike Nikanora i da je oštar stav SPC-a opravdan jer su na nekim prethodnim sličnim skupovima viđene skaradne poruke protiv crkve koje se mogu smatrati bogohuljenjem i svetogrđem.  Milica smatra da prajd nije nikakav protest diskriminisanih i obespravljenih, već parada rugla, kiča, vulgarnosti i prostakluka, proglašena za evropsku vrijednost i civilizacijsku tekovinu kojom ćemo brže, jače i bolje stići u Evropsku uniju.

Saša Borojević, poznati beogradski aktivista za zaštitu djece od  zlostavljanja i za zaštitu tradicionalne pravoslavne porodice porodice, veoma često na svom FB profilu ide uživo i nastoji da prosvijetli stanovnike Srbije u vezi sa konceptima koje nameće Europrajd.  I Fejsbuk stranica  „Medju Nama“ , pokret „Светосавска Србија“i Dejan Đurić su dali značajan doprinos pokušajima zaustavljanja Europrajda.

Dr. Milutin Milošević, hirurg iz Niša je na svom Fejsbuk profilu napisao: „Ana Brnabić, ne samo da nije roditelj djeteta koje protivzakonito čuva, već nije ni mentalno zdrava i sposobna za roditeljstvo. Ona je psihijatrijski bolesnik bez emocija i to  dijete je u ozbiljnoj opasnosti, čije god da je. Djeca ne smiju biti moneta za potkusurivanje belosvjetskih manijaka! Neka neko izvoli da me demantuje, pa neka iznese podatke o tome koji je ljekar vodio trudnoću, koje su sestre asistirale u pregledima, gde je obavljen porođaj, koja babica je bila prisutna, koji  akušer je izveo porođaj?! Dijete je vjerovatno oteto od bioloških roditelja, a udbašija je to odradila pod okriljem “strogo pov”. Niti je njen brat donor sperme, niti je njena “žena” rodila to dijete. Postoje li fotografije iz perioda trudnoće? Da li neko zna gde se ta neka Milica porodila? A zašto to niko ne zna? Zato što je dete oteto, kao što su oteta mnoga deca po srpskim porodilištima i prodata sodomitima i sotonjarama po svijetu.

Zatim, dr. Milošević je takođe objavio: „Ako se čovjek oseća kao ptica, to ne smije postati stvar opredjeljenja, jer će pokušati da poleti s neke visine i poginuće. Zato mora da dobije dijagnozu i terapiju. Ako neko živi u ubeđenju da je Bog, to takođe ne smije biti stvar opredjeljenja, jer Bog može odlučiti ko će živjeti, a ko ne. Dakle, osoba koja vjeruje da je Bog se mora proglasiti psihijatrijskim pacijentom, jer u protivnom može ubiti nekog i reći da se samoopredelio da bude Bog, te je iz tih razloga ubio. Npr. sutra se ubica Slavka Ćuruvije, Olivera Ivanovića i Vladimira Cvijana može pravdati opredeljenjem da bude Bog u ljudskom tijelu. Dakle, ono si što jesi. Ako umisliš da si nešto drugo, to je sumanuta ideja i simptom bolesti, a mentalno bolesna osoba ne može raditi na radnim mjestima gde može nekog da ugrozi svojom bolešću. Znači, Ana Brnabić nije opredjeljena, već bolesna i kao takva, ne bi smjela ni da upravlja automobilom, a kamoli  državom.“

Milica Zavjetnica se takođe osvrnula na komentare pridošle iz Evropske unije, a kojima se  od Srbije tražilo da zaštiti vladavinu prava i omogući održavanje Europrajda: „Vladavina prava?! Jel’ to ono kada bombarduju jednu suverenu državu bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN-a, pa joj oduzmu 12 % teritorije i predaju je u ruke ekstremistima i teroristima?! Ljudska prava?! Jel’ to ono što ne važi za Srbe sa Kosova i Metohije, koji su uzgred budi rečeno, prema podacima OSCE-a najugroženija etnička grupa u Evropi?! (OSCE je OEBS) Kažu evropski parlamentarci da, ako treba, država angažuje i veći broj policajaca koji će obezbjeđivati učesnike prajda. Izvinite, gospodo, imamo bolji prijedlog. Možda bi trebalo da Europrajd održite u Prištini, s obzirom na to da ste prije samo desetak dana donirali 6,5 miliona evra policijskim snagama „Republike Kosovo“. Taman da opravdaju sredstva.“

Osim navedenih događaja, važno je spomenuti da je Patrijarh Porfirije  tražio da LGBT sadržaji budu izbačeni iz udžbenika, da  se takvi udžbenicii povuku  i da se vidi ko je to odobrio. Ovaj stav patrijarha su podržali stranka Dveri i  resorni ministar Ružić.

Prije desetak  dana je Patrijarh Porfirije dodijelio predsjedniku Mađarske Viktoru Orbanu najviše odličje Srpske pravoslavne crkve- Orden Svetog Save prvog stepena. Ovo odlikovanje je predsjedniku Orbanu uručeno u zgradi mađarske vlade i u prisustvu vladike Irineja Bačkog i vladike Lukijana Budimskog. Ovo visoko odlikovanje je dodijeljeno predsjedniku Orbanu u znak zahvalnosti za promovisanje tradicionalnih hrišćanskih vrijednosti, za nesebičnu podršku eparhiji budimskoj i za izuzetan lični doprinos jačanju prijateljstva dva susjedna naroda.

Europrajd se „završio i nije završio“ na način da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo održavanje Parade ponosa , šetnje koja je u okviru Europrajda trebala da se održi 17 septembra 2022 godine. Kao razlog je navedena bezbjednost, jer je za isti dan zakazan kontraskup zbog čega postoji opasnost od sukoba dvije grupe. Sveti arhijerejski sinod je pozdravio odluku državnih organa da otkažu manifestaciju Europrajd i čestitao predsjedniku Vučiću i Vladi Srbije. Očekivano, ovakva odluka je naišla na osudu LGBT zajednice.  Međutim, pripadnici LGBT pokreta u Srbiji se ne mire s tim da odlože oružje u grmlje pa se narednih dana očekuje eskalacija njihovih protesta, koja bi trebala da kulminira paradom ponosa koju su zakazali za 17 septembar 2022.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x