Evo koliko državljana BiH živi u Njemačkoj

Podijelite ovaj članak:

U Njemačkoj je na kraju prošle godine živjelo 190.495 državljana Bosne i Hercegovine, piše BiznisInfo na osnovu obimnog izvještaja o njemačkom stanovništvu kojeg je ove sedmice objavio Državni statistički zavod u Wiesbadenu.

Od tog broja je oko 100 hiljada muškaraca i oko 90 hiljada žena.

Ukupan broj državljana BiH lani se povećao za desetak hiljada, jer ih je na kraju 2017. u Njemačkoj bilo 180.950. Na kraju 2016. bilo ih je 172.560.

Ovaj broj se povećava iz godine u godinu, ali je naročito intenziviran u posljednje vrijeme. Naprimjer, 2011. godine u Njemačkoj je živjelo 153 hiljade državljana BiH.

Rekordan broj stranaca

U Njemačkoj je 2018. živio rekordan broj stranaca, a njihov broj se u prošloj godini povećao za oko 292.000 te iznosi 10,9 miliona.

Ukupno je krajem 2018. u Njemačkoj živjelo nešto ispod 83 miliona stanovnika, a 10,9 miliona stranaca se odnosi samo na osobe sa stranim državljanstvom.

Ovde se, dakle, ne ubrajaju osobe koje imaju migrantske korijene, odnosno naprimjer koje su porijeklom iz BiH.

Najveći priljev useljenika prošle je godine zabilježen iz zemalja zapadnog Balkana, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Albanije. Porast useljenika iz ovih zemalja povezuje se sa zakonom o useljavanju stručne radne snage iz ovog dijela Europe, koji je Njemačka donijela 2015.

Pored stanovnika neke od zemalja zapadnog Balkana, najveći broj useljenika koji su u Njemačku došli na temelju radnih ugovora dolazi iz Indije, Kine i SAD-a.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x