Evo šta se dešava bebama u stomaku kad trudnica konzumira cigarete

Podijelite ovaj članak:

Proučavajući 80 snimki ultrazvuka 20 beba između 24. i 36. nedjelja trudnoće, znanstvenici sa univerziteta Durham i Lancaster ustanovili su kako bebe itekako osjećaju konzumaciju cigarete. Među ispitanicama 16 majki bile su nepušačice, a četiri majke su u prosjeku zapalile 14 cigareta u danu.

Ultrazvučne snimke pokazale su kako se bebe pušačica u trenutku dok su majke uvlačile duhanski dim iznenada snažnije miču od beba majki nepušačica. Pritom bebe pušačica stavljaju ruke na lice te miču usnicama. 

– Naša otkrića slična su dokazima kako stres i depresija utječu na razvoj fetusa, no dodatno dokazujemo i kako izloženost nikotinu ima snažniji učinak i od stresa i od depresije – stoji u rezultatima istraživanja koje su znanstvenici objavili u stručnom časopisu Acta Paediatrica.

Dodatno, znanstvenici su zaključili kako se ovo može smatrati samo pilot istraživanjem te da bi za konkretnije rezultate morali provesti kompleksniju studiju kako bi bolje razumjeli odnos pušenja, stresa i depresije na razvoj ploda u trudnoći.

Također, u svoje istraživanje nisu uključili očeve pušače te sukladno tome izloženost trudnica dimu u kućanstvu, prenosi Večernji.hr. 

– Statistički gledano, u istraživanju je sudjelovao mali broj pušačica, pa nismo uspjeli ustanoviti dodatne veze između pušenja i gestacijske dobi djece. Buduće studije svakako bi trebale uključiti te dodatne kontrolne faktore u statistički model kako bismo potpuno razumjeli vezu između pušenja i pokreta fetusa u maternici – zaključili su.

https://youtu.be/aRULLIckHd0
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x