Evo zašto biste ove zime trebali jesti dosta mandarina

Podijelite ovaj članak:

Mandarine su voće bogato vitaminima, mineralima i drugim hranjivim tvarima te imaju brojna ljekovita svojstva.

Donosimo nekoliko zdravstvenih koristi mandarina:

 1. Bogatstvo vitaminom C: Mandarine su bogate vitaminom C, antioksidansom koji pomaže u jačanju imunološkog sustava i borbi protiv infekcija. Redovita konzumacija mandarina može pomoći u prevenciji prehlade, gripe i drugih bolesti.
 2. Antioksidativna svojstva: Mandarine sadrže antioksidanse poput vitamina A i beta-karotena koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Antioksidansi su važni za održavanje zdravlja kože, očiju i drugih organa.
 3. Dobro za probavu: Mandarine su bogate vlaknima, što ih čini korisnima za probavu. Vlakna pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava, sprečavaju zatvor i potiču redovito pražnjenje crijeva.
 4. Regulacija šećera u krvi: Neka istraživanja sugeriraju da flavonoidi prisutni u mandarinama mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi. To može biti korisno za osobe s dijabetesom ili one koji žele kontrolirati razinu šećera u krvi.
 5. Zdravlje srca: Mandarine mogu pomoći u održavanju zdravlja srca zbog svoje niske razine natrija i visokog udjela kalija. Kalij je važan za regulaciju krvnog tlaka i održavanje zdrave srčane funkcije.
 6. Bogatstvo hranjivim tvarima: Mandarine su bogate vitaminima poput vitamina A, vitamina C, vitamina B6, folata i mineralima poput kalija, kalcija i magnezija. Ti hranjivi sastojci važni su za održavanje cjelokupnog zdravlja i dobrobiti organizma.

Konzumacija svježih mandarina kao i njihovo uključivanje u razne recepte i jelovnike može biti korisna za održavanje zdravog načina života.

Razlika između mandarina i klementina

Mandarine i klementine su dvije vrste agruma koje su slične po izgledu i okusu, ali postoje neke razlike između njih. Evo nekoliko ključnih razlika:

 1. Botanički rod: Mandarine i klementine pripadaju istoj botaničkoj vrsti (Citrus reticulata), ali su različite sorte ili podvrste iste biljke.
 2. Veličina i oblik: Općenito, klementine su manje od mandarina i često su lakše oguliti zbog njihove tanje kore. Klementine su obično okruglastijeg oblika, dok mandarine mogu biti malo ovalnijeg oblika.
 3. Sjeme: Mandarine često imaju sjeme unutar ploda, dok su klementine obično sjemenke ili manje sjemenke.
 4. Slatkoća i okus: Klementine su obično slađe od mandarina i imaju blago kiselkasti okus. Mandarine mogu imati nešto jači okus i mogu biti manje slatke.
 5. Raznolikost: Postoji više različitih sorti mandarina, dok je klementina jedna specifična sorta mandarine.
 6. Sezona: Klementine su obično dostupne u kasnu jesen i zimu, dok se mandarine mogu naći tijekom cijele godine, ovisno o sorti i regiji uzgoja.

Iako postoje ove razlike, oba voća su izvrsnog okusa i bogata su vitaminima i mineralima te se često koriste u prehrani kao zdrav i ukusan međuobrok.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x