Evropa uči o bh. kulturnom naslijeđu

Podijelite ovaj članak:

Naš, a jedinstven muzej u svijetu – Muzej ratnog djetinjstva, koji čuva hiljade priča i uspomena sarajevske djece, baveći se isključivo istraživanjem iskustva odrastanja u ratu, bit će domaćinom centralnog događaja na evropskoj muzejskoj sceni. Odnosno, prvi put će se muzejska konferencija ovakve reputacije održati u BiH. Radi se o konferenciji Evropski muzej godine, koju organizira u saradnji sa Evropskim muzejskim forumom (EMF).

Kroz četrdesetogodišnji rad Evropski muzejski forum kontinuirano radi na promociji i razvoju kvalitete evropskih muzeja. Nagradu Evropski muzej godine osnovali su Kenneth Hudson i Richard Hoggart 1977. pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope.

Iz 17 evropskih zemalja 40 muzeja kandidovano je za nagrade u pet kategorija: Evropski muzej godine, Muzejska nagrada Vijeća Evrope, Nagrada Kenneth Hudson, Nagrada Silletto, Muzejska nagrada Portimao. Nagrađeni muzeji pokazuju inovativnost i izvrsnost u djelovanju, imaju značaj za zajednicu, mijenjaju ustaljenu percepciju uloge muzeja, te promiču vrijednosti mira, razumijevanja, tolerancije i ljudskih prava. Upravo je Muzej ratnog djetinjstva prošlogodišnji dobitnik Muzejske nagrade Vijeća Evrope, što mu je i otvorilo vrata za domaćinstvo konferencije u 2019.

250 učesnika

Na četverodnevnoj konferenciji koja počinje danas, očekuje se oko 250 učesnika, a predstavlja spoj radionica, predavanja, panela, te završava ceremonijom dodjele nagrada, koja će se održati 25. maja u 19 sati, u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Ostale lokacije konferencije su: Unitic biznis centar, Zemaljski muzej BiH, Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi, rezidencija ambasadora Velike Britanije u BiH te Muzej ratnog djetinjstva.

– Konferenciju dovodimo u Sarajevo prije svega da bismo promovirali lokalnu kulturnu scenu, odnosno da bismo pokazali da Sarajevo može biti domaćin važnih međunarodnih kulturnih događaja. I sam izbor lokacija na kojima održavamo konferenciju dokaz je našeg opredjeljenja da goste iz cijele Evrope upoznamo sa bh. kulturnim naslijeđem. I ne samo to, u program smo uspjeli uvrstiti i predstavljanje domaćih muzeja, što se dešava prvi put u dugoj historiji konferencije, kaže Jasminko Halilović, osnivač Muzeja ratnog djetinjstva, koji je temeljen na njegovoj knjizi “Djetinjstvo u ratu: Sarajevo 1992-1995”, dodajući da će se “muzejskim ekspertima iz cijele Evrope predstaviti i Historijski muzej BiH, Muzej savremene umjetnosti RS, Muzej Hercegovine Mostar, Muzej Hercegovine Trebinje i drugi”.

Istaknuti predavači koji će učestvovati na konferenciji su: Suay Aksoy (predsjednica ICOM-a), Deyan Sudjic (direktor Muzeja dizajna iz Londona, dobitnik nagrade Evropski muzej godine za 2018), Jasminko Halilović (direktor i osnivač Muzeja ratnog djetinjstva), te Sharon Heal (direktorica Asocijacije muzeja Velike Britanije). Na panelima će učestvovati oko 50 govornika iz nekih od najznačajnijih i najinovativnijih evropskih muzeja.

– Muzej ratnog djetinjstva već neko vrijeme ima i svoje međunarodne projekte u drugim zemljama i mislim da će i konferencija, kao i prošlogodišnja nagrada biti samo dodatni vjetar u leđa da se takve inicijative ostvare i da Muzej ratnog djetinjstva postane ono što želimo, a to je internacionalna platforma za sve ljude koje dijele ovo iskustvo i međunarodno uticajna instituacija, dodaje Halilović, nadajući se da “za bh. kulturu dolaze bolji dani i da ćemo češće biti domaćini ovakvih događaja”.

U Banjoj Luci

Jučer je generalna predsjednica ICOM-a (međunarodna muzejska organizacija pri UNESCO-u) Suay Aksoy posjetila Muzej savremene umjetnosti RS-a u Banjoj Luci. Sastala se s Natalijom Trivić, ministricom prosvjete i kulture RS-a i direktorima Muzeja savremene umjetnosti RS-a i Muzeja Republike Srpske. Aksoy je posjetila regionalne muzeje i sastala se s direktorima institucija u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani, a ovo je prva oficijelna posjeta BiH. Program njene posjete obuhvatio je prezentaciju izložbe Percepcije, na kojoj su se pridružili kolege iz British Councila i kustosica izložbe Lana Pilipović, koji će ove godine imati zvaničnu prezentaciju na Generalnoj konferenciji ICOM-a u Kjotu. Generalnoj predsjednici predstavljeni su rad i aktivnosti MSURS-a, a iz Muzeja RS-a predstavili su Zmijanjski vez – svjetsko nematerijalno nasljeđe s UNESCO-ove liste.

Oslobođenje

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x