Evropski parlament: EPP osvojio 177 mjesta, prate ih socijaldemokrate

iše od 400 miliona građana imalo je pravo glasa za 751 zastupnika Evropskog parlamenta, a izlaznost je najveća u posljednjih 25 godina.

Prema prvim projekcijama budućeg saziva Evropskog parlamenta, stranke desnog i lijevog centra imaju manju podršku u odnosu na dosadašnji saziv, dok Zeleni, liberali i stranke krajnje desnice bilježe značajan rast.

EPP će imati 40 mjesta manje

Evropska pučka stranka dobiva 40 zastupnika manje nego sada, ali ipak ostaje najveća grupa u Evropskom parlamentu s 177 mjesta.

Socijalisti i demokrati dobivaju 147 mjesta, 40 manje nego sada. Liberali zajedno sa zastupnicima s liste francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) trebali bi imati 103 mjesta, 10 mandata više nego što sada ima ALDE.

Europa nacija i slobode, u kojoj je Liga Matea Salvinija (Matteo Salvini), imala bi 71 mjesto, 35 mandata više, Evropski konzervativci i reformisti u kojima su dosad najbrojniji bili zastupnici iz britanske Konzervativne stranke 58 mjesta, 19 mandata manje.

Dosadašnji zastupnički klub Evropa slobode i izravne demokratije, u kojem su italijanski antisistemski pokret Pet zvjezdica i stranka Brexit Najdžela Faragea (Nigel Farage), 48 mjesta, šest više nego dosad.

Ujedinjena evropska ljevica – Nordijska zelena ljevica (GUE), dobila bi 47 mjesta, pet manje nego dosad.

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x