Evropski parlament: Pojasnite Vaše odluke gospodine Schmidt!

Visoki predstavnik dobio je pismo od strane grupe parlamentaraca u Evropskom parlamentu.
Podijelite ovaj članak:

Visoki predstavnik dobio je pismo od strane grupe parlamentaraca u Evropskom parlamentu.

Grupa članova Evropskog parlamenta i parlamenata država članica Evropske unije uputila je pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu, zahtijevajući pojašnjenje odluka o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH. Podsjećamo, VP je navedene odluke donio na izbornu noć, nakon provedenih izbora, te da obrazloži navodnu kordinaciju sa Zagrebom koju je imao u vezi s ishitrenim donošenjem tih odluka.

“Podsjećamo Vas na Anex III Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim se kaže da će izbori u BiH biti održani u skladu sa odgovarajućim dokumentima OSCE-a.

Smjernice OSCE-a za reviziju pravnog okvira za izbore navode kako je potrebno donijeti izborno zakonodavstvo jedne zemlje dovoljno ranije pred izbore, kako bi birači i svi sudionici mogli biti obaviješteni o pravilima.

Izborni zakon donesen u ‘zadnjem trenutku’ potencijalno potkopava povjerenje procesa i umanjuje mogućnost političkim sudionicima i biračima da budu pravovremeno upoznati s pravilima izbornog proces”, navodi se u pismu upućenom Schmidtu.

Dvadeset osam potpisnika ovog pisma je pozvalo je Schmidta da obrazloži način na koji su korištene bonske ovlasti.

“Pored trenutka, čvrsto vjerujemo kako se demokratske reforme ne bi trebale nametati kao odluke, već biti realizirane kroz transparentan i inkluzivan proces, koji uključuje širok krug aktera, uključujući mišljenja OSCE-a i Venecijanske komisije. Ključna uloga civilnog društva također će biti presudna u ovom pogledu.

Kao što znate, zbog trenutnih struktura pod Dejtonom, bit će vrlo teško postići bilo kakvu ozbiljnu provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava, jer je potrebno mnogo aktera za većinu, uključujući i stranku HDZ.

Bojimo se da će Vaši prijedlozi zakomplicirati ovaj proces, jer neće biti ozbiljnih poticaja da HDZ pristane na druge promjene, jer je njihov najveći zahtjev zadovoljen.

Osim toga, ljubazno molimo da pojasnite navodnu kordinaciju sa Zagrebom u vezi s tim odlukama”, piše u pismu koje su EU parlamentarci uputili Schmidtu, prema pisanju dnevnog avaza.

Evropski parlamentarci kao rješenje predlažu povlačenje odluke i otvaranje debate o promjenama u političkom sistemu.

Također, parlamentarci su još izrazili i punu podršku mandatu visokog predstavnika u BiH, istaknuvši kako je njegovo prisustvo u zemlji i dalje neophodno “zbog nedostatka uspostavljene odgovornosti u državnim institucionalnim strukturama BiH”

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x