Fabrika duhana Mostar prodana za samo 3,5 miliona KM: Vlada FBiH je glavni krivac

Podijelite ovaj članak:

Javnim nadmetanjem na Općinskom sudu u Mostaru prošle sedmice prodana je Fabrika duhana Mostar. Za objekte i 20 dunuma zemljišta, preduzeća u većinskom vlasništvu Vlade FBiH, TPV iz Zenice trebao bi platiti 3,5 miliona KM.Proizvodnja u fabrici koja je proizvodila i u najtežim ratnim vremenima okončana je 2007. godine, a kasnije su uslijedile borbe radnika za svoja prava, ali i opstanak preduzeća u kojem su proveli svoj radni vijek. 

Iza FDM ostalo je 19 miliona KM duga, od čega 10 potražuje Poreska uprava, a ostalo drugi povjerioci. Posebno je težak dug prema 130 radnika koji 12 godina čekaju kraj agonije. 

Almir Zalihić, dugogodišnji radnik FDM, kaže kako radnici nisu zadovoljni s ovom prodajom, posebno sa cijeom od 3,5 miliona KM. 

“Fabrika duhana Mostar prodana je vrlo nisko i mi tu nikako ne možemo biti zadovoljni. Zadovoljni smo samo jer je predstavnica Poreske uprave kazala da će radnicima staž biti uvezan. Jedan do radnika će tako moći otići u penziju, ali mi ostali ne možemo biti zadovoljni da je fabrika poklonjena, njenih 20 dunuma zemlje za 3,5 miliona. To je džaba”, kazao je Zalihić. 

Pravni zastupnik radnika, mostarski advokat Zaklan, tražio je da se prodaja proglasi neuspješnom, posebno kad se sagledaju dugovi fabrike, vrijednost zemljišta, kao i činjenica da je fabrika prije šest godina procijenjivana na 21 miliona KM. 

“Vlada FBiH je vlasnik 67 posto FDM i ona je mogla sačuvati fabriku, da radi sve ovo vrijeme, a ne da dođe na nivo da se prodaje samo zemlja”, izjavio je bivši radnik Almir Zalihić. 

Kupac TPV iz Zenice ima rok od 30 dana da uplati novac za koji je na javnom nadmetanju proglašen pobjednikom. U slučaju da se to ne desi na red za kupnju dolazi drugorangirani.

Tužna sudbina bivšeg giganta iz mostarskog naselja Tekija dobro upućeni smatraju da je vezana za Fabriku duhana Sarajevo i vladajuće politike koje su svih ovioh godina obnašale vlast na nivou Federacije BiH.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x