Farah Fejzić: Kao mala sam na TV-u gledala gimnastiku, sada predstavljam BiH

Podijelite ovaj članak:

Farah Fejzić je predstavljala Bosnu i Hercegovinu na evropskim seniorskom prvenstvu u ritmičkoj gimnastici koje se održalo u Azerbejdžanu. Ona je za N1 otkrila otkud ljubav prema ovom sportu, impresije nakon takmičenja i da li namjerava svoj životni put graditi u svojoj zemlji ili van njenih granica.

Farah je, priča nam, počela trenirati u osmoj godini života. Tada kreće njena ljubav prema ovom sportu.

“Zaintrigirala me je ritmička gimnastika tako što sam gledala na TV-u jedan program o ritmičkim gimnastičarkama, od tada sam se “zaljubila” u ovaj prelijepi sport koji je moja ljubav i velika inspiracija. Volim da treniram i da se bavim sportom, jer smatram da je fizička aktivnost, a naročito na ovom nivou, veoma bitna za zdravlje tijela i mentalno zdravlje”, istakla je Farah.

Također, Farah priznaje da je interesovanje za ritmičku gimnastiku kod djevojčica izraženo, ali ona ima i kritike na račun svojih vršnjakinja/ka.

“Interesovanje u BiH za ritmičku gimnastiku je veliko, jer se sve djevojčice mogu pronaći u njemu , ali nažalost mogu reći da se danas većina djece ne bavi nikakvim sportom, što zbog nezainteresovanosti i trošenja puno vremena za kompjuterom i telefonom.. Mišljenja sam da se moja generacija mora što više posvetiti sportskim aktivnostima jer samo tako ćemo se skloniti od takvih stvari i njihovih negativnih utjecaja”, navela je Farah.

Utisci iz Azerbajdžana

S obzirom na to da je kao mala gledala gimnastičarke sada kada je i sama dospjela na međunarodna takmičenja interesiralo nas je kakav je osjećaj braniti broje svoje BiH?

“Za mene je ovo velika i veoma važna stvar, jer predstavljati svoju državu na ovako velikom takmičenju je velika čast, ali i obaveza. Moji utisci iz Azerbejdžana su veoma pozitivni, prvenstveno što sam učestvovala na tako velikom takmičenju u konkurenciji najvećih imena ovog sporta, te uspješno izvela sve četiri vježbe sa rekvizitima (obruč, lopta, čunjevi, traka). Mogu reći da sam veoma zadovoljna i ponosna na svoje izvedbe, ali naravno uvijek treba i može bolje”, kazala nam je Farah.

Svoj uspjeh, ističe Farah, ne bi mogla postići bez trenerica Aide i Amile Hadžić koje su joj velika podrška.

“Obje su moj vjetar u leđa, one su me koncipirale i izgradile, te svaki dan istrajno rade na poboljšanju mojih izvedbi kako bih se kontinuirano poboljšavala odnosno kako bih sa svakim novim nastupom postajala što bolja ritmička gimnastičarka koja kada izađe na teren bude ponosna, da digne visoko glavu te bude sigurna u svoju izvedbu, a što je u stvari posljedica i rezultat napornih treninga. Naravno, sve ovo ne bih mogla napraviti bez logističke podrške mojih roditelja koji su moja podrška u svim mojim sportskim i životnim aktivnostima. Iskoristila bih priliku da se zahvalim svojim profesorima i upravi škole “Gimnazija Obala” koju pohađam sa odličnim uspjehom, a posebno svojoj razrednici, profesorici Lejli Gutošić”, istakla je Farah.

Osim nastupa na Azerbajdžanu Farah je i prošle godine bila predstavnik BiH i to na Evropskom seniorskom takmičenju koje je tada održano u Izraelu.

“Moj slijedeći zadatak jeste međunarodni turnir u Ljubljani, Slovenija koji se održava u periodu 17.-18.06.2023. godine na kojem želim sa ponosom da predstavljam svoj klub “Bosna gym”, Sarajevo”, najavila je Farah.

“Želim da moja BiH procvjeta”

Sebe Farah vidi kao uspješnu gimnastičarku koja želi ostvarivati samo najbolje rezultate i plasmane pa ono što se logično pitanje nameće jeste da li je sebe kao mlada osoba vidi u budućnosti u BiH?

“Naravno da planiram ostati u BiH, jer želim da naša zemlja procvjeta i da bude kao i sve ostale zemlje, jer naša zemlja ima puno pametnih ljudi koji mogu da promjene ono što je negativno kako bi nam svima život bio bolji i kako bismo svi bili zadovoljniji. Tata i mama su mi uvijek bili podrška i uče me o svemu što svaki pojedinac treba da ima i da nosi u sebi, a to su poštovanje, disciplina, hrabrost, borbenost, da volimo svoju zemlju…”, navela je Farah.

Šta je to ritmička gimnastika?

O ritmičkoj gimnastici razgovarali smo sa Amilom Hadžić, Farahovom trenericom koja nam je prvo objasnila šta je to ritmička gimnastika.

“Ritmička gimnastika je spoj gimnastike, baleta i plesa. U ritmičkoj gimnastici, djevojčice se susreću sa 5 rekvizita kao što su obruč, lopta, čunjevi, traka i vijača. Po pravilima Međunarodne gimnastičke organizacije, juniorke i seniorke se takmiče sa obručem, loptom, čunjevima i trakom, dok je vijača zastupljena u mlađim kategorijama zbog razvijanja motorike. Kada djevojčice savladaju rekvizit vijaču, dosta im je lakše rukovati s ostalim rekvizitima. Ritmička gimnastika je ujedno individualni i grupni sport, zbog toga možete vidjeti djevojčice da nastupaju individualno ili grupno. Naši treninzi su kompleksni iz razloga što svaki naš trening mora obuhvatiti svaki segment ritmičke gimnastike, tj. balet i ples i gimnastiku”, objasnila je Hadžić.

Za nju je uspjeh Farah na Evropskom prvenstvu pravo malo čudo jer mi baš nemamo, kako navodi, razvijene, neophodne uslove kao druge države.

“Plasman Farah Fejzić na Evropskom prvenstvu je uspjeh za nju, za mene kao jednog od najmlađih trenera u BiH, za klub Bosna Gym koji Farah predstavlja i za Bosnu i Hercegovinu. Farah je dostojanstveno predstavljala boje svoje domovine. Pored nedovoljnih uslova za razvijanje ovog sporta, Farah je uspjela da se bori dostojanstveno sa ostalim takmičarkama iz Evrope koje imaju mnogo bolje uslove nego mi. Uspjeli smo zajedno sa još jednom reprezentativkom iz Tuzle, Amilom Bećirević, da obezbijedimo učešće naše reprezentacije na Svjetskom prvenstvu”, kazala je Hadžić.

Na kraju naše sagovornice ističu da je ritmička gimnastika u ekspanziji u Bosni i Hercegovini jer ovaj sport, ističu, ima za cilj zdrav razvoj kod djevojčica i razvijanje osnovne motoričke sposobnosti kod djece, piše N1.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x