Fatima Hadžić osvojila zlato u Tunisu iz kategorije inžinjeringa

Podijelite ovaj članak:

Na održanoj svjetskoj olimpijadi IFEST² u Tunisu u periodu od 22.03.do 28.03.2024.godine, koju organiziraju ATAST asocijacije, Fatima Hadžić iz Sarajeva je sa svojim projektom “Energy splash” iz kategorije inženjeringa osvojila zlatnu medalju. Radi se o jednom od najvećih takmičenja iz nauke, inženjeringa i tehnologije tradicionalno organizovanom u Tunisu čiji je cilj inspirisati intelektualnu znatiželju u mladim umovima širom svijeta. Učenici mogu pokazati svoje znanje iz nauke i tehnologije te inženjeringa.

 Fatima Hadžić je sa svojim projektom “Energy splash” iz kategorije inženjeringa osvojila zlatnu medalju

Projekat Fatime Hadžić koji je privukao pažnju svih učesnika a posebno žirija i organizatora se bazira na iskorištavanju vode koja se već koristi u fontanama za proizvodnju električne energije koja će se dalje koristiti za rad fontane i njeno osvjetljenje. Bit projekta je da se u doba kada fosilna goriva sve više i brže nestaju, počnu koristiti obnovljivi izvori energije kao što je u ovom slučaju voda i na taj način doprinesemo boljoj i održivijoj zajednici.

Na ovom prestižnom takmičenju je učestvovalo 400 studenata i srednjoškolaca sa 250 projekata iz preko 40 zemalja širom svijeta gdje je Fatimin projekat ušao u top 10 najboljih projekata olimpijade.

 Fatima Hadžić je sa svojim projektom “Energy splash” iz kategorije inženjeringa osvojila zlatnu medalju

Pobjednici koji su ušli u top 10 najboljih projekata su morali ponovo pred svima održati kratku prezentaciju svojih projekata gdje je žiri i organizator takmičenja sa svojim partnerima glasao i birao najbolja 3 projekta. Fatimin projekat je osvojio prvo mjesto, GRAND GOLD nagradu kao najbolji projekat takmičenja i time odnijela pobjedu sa olimpijade. Ovo je historijski uspjeh Fatime koja je na najbolji način predstavila Bosnu i Hercegovinu.

Inače je Fatima učenica IV razreda Richmond Park Koledža iz Sarajeva.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x