Film “re:Generacija” u ponedjeljak u Brezi: Mi šaljemo priču pomirenja

Podijelite ovaj članak:

“re:Generacija” , prvi bosanskohercegovački film koji je prikazan u sjedištu UN-a u New Yorku, bit će prikazan naredne sedmice i u Brezi. Dokumentarac re:Generacija publika će moći pogledati u Kino sali Breza u ponedjeljak, 8. aprila, s početkom u 18 sati. Ulaz je slobodan, a nakon projekcija će biti upriličene i zanimljive debate na temu prošlosti i budućnosti mladih u BiH sa protagonistima i gostima.

Ovaj izuzetno emotivan i poučan dokumentarac priča je o generaciji koja je morala otputovati u prošlost svojih roditelja kako bi promijenila svoju budućnost. Snimljen je u produkciji udruženja Magacin Kabare i Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) u okviru istoimenog USAID-ovog projekta „re:Generacija“. 

Ovo je ujedno i prvi bh. film koji je prikazan u sjedištu UN-a u Njujorku, čime je svijetu poslana i jedna drugačija poruka o Bosni i Hercegovini. Ovoga puta Bosna i Hercegovina je dokumetovano prikazana kao zemlja u kojoj postoje nove generacije sa drugačijim načinom razmišljanja i djelovanja koje mijenjaju sliku podijeljene zemlje u zemlju u kojoj je zajednička budućnost itekako moguća i izvjesna.

Među učesnicima projekta i protagonistima filma koji su šest mjeseci putovali kroz BiH i govorili o pomirenju, zagovaranju promjena u lokalnim zajednicama i svojoj viziji bolje BiH je i Neđo Ždrnja iz Drvara. Ističe da je ekipa re:Generacije dokaz da se rad i trud isplate te da nikada ne treba gubiti nadu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x