(FOTO + VIDEO) Austrijanci prvaci: Još jedno uspješno Svjetsko prvenstvo dijaspore BiH u futsalu!

Podijelite ovaj članak:

Svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu (malom nogometu u dvorani) okončano je u Oslu.

Ova zanimljiva manifestacija se održava već šesnaesti put, svake godine u drugoj zemlji. Ovogodišnji domaćini, Udruženje bh. građana u Oslu, potrudili su se da prirede druženje u lijepoj i nezaboravnoj atmosferi.

image
Otvaranje 16. Svjetskog prvenstva dijaspore BiH u futsalu/ Fahro Konjhodžić

U tome su im pomogle članice nedavno formiranog kulturno-umjetničkog društva “Dukat” iz Osla, a posebnu pažnju privukli su najmlađi igrači foklora iz Sarpsborga.

image
Posebnu pažnju privukli su najmlađi igrači foklora iz Sarpsborga/ Facebook

Sve je počelo svečanim postrojavanjem ekipa i ceremonijom otvaranja. Tom prilikom goste su pozdravili predsjednik Saveza udruženja bh. građana u Oslu Miralem Bećirović, ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević, i predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH Hasan Šehović.

image
Predsjednik Saveza udruženja bh. građana u Oslu Miralem Bećirović i predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH Hasan Šehović/ Facebook

Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo je okupilo 12 reprezentacija, što je obuhvatilo oko 150 učesnika. Na prvenstvu su učestvovali reprezentacije Austrije, Njemačke, Francuske, Švicarske, Turske, Holandije, Belgije, Danske, Engleske, Finske, Norveške i Švedske.

image
Hasan Šehović sa ambasadorom BiH u Norveškoj Nedimom Makarevićem/ Facebook

Pobjednici ovogodišnjeg prvenstva su igrači reprezentacije bh. dijaspore iz Austrije. Oni su u finalnoj utakmici savladali ekipu iz Belgije. Treće mjesto su zauzeli nogometaši ekipe iz Njemačke. Reprezentacija iz Austrije je na svojim dresovima nosila ime Edvin Hodžić i broj 29 – u znak sjećanja na njihovog igrača koji je preminuo između dva prvenstva.

Najbolji strijelac je bio Edvin Škrgić iz Austrije, dok je Edin Hodžić iz iste ekipe proglašen najboljim igračem. Nogometaš Anes Šarić, također član ekipe iz Austrije proglašen je najperspektivnijim igračem. Najbolji golman je Idriz Vračken iz Belgije. Posebno priznanje za fair play je pripalo ekipi Švicarske.

image
Među gostima su bili i najmlađi/ Facebook
Pehar osvajaču drugog mjesta, reprezentaciji Belgije, uručio je počasni konzul BiH Kemal Baysak, koji je bio specijalni gost 16. Svjetskog prvenstva dijaspore BiH u futsalu u Oslu.

 

Jedna od značajki ovog jedinstvenog sportskog aktiviteta bosanskohercegovačke dijaspore jeste druženje naših ljudi koji žive izvan domovine, a i ovoga puta je misija ispunjena. Veliki doprinos su dali volonteri koji su sve učinili da se gosti i publika na ovom okupljanju osjećaju ugodno. Cijelu manifestaciju su sponzorirali privredne organizacije iz Norveške i Švedske!
MojaBiH
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x