Francuzi i Nijemci o Sarajevu: Ovakvog grada u Evropi nema

Podijelite ovaj članak:

Francusko-njemački televizijski kanal Arte je u svojem prilogu nazvao Sarajevo kosmopolitskim gradom u Evropi sa jedinstvenim orijentalnim žarom.

U prilogu se navodi da je Bosanskohercegovačka prijestolnica mjesto gdje se spajaju orijent i Zapad. Ističe se da u Evropi izuzev Sarajeva ne postoji grad gdje su različite kulture bile jedna uz drugu u miru. Naglašeno je da su džamije, crkve i sinagoge podjednako dio identiteta glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Za Arte je multikulturalizam stvarnost koja se razvijala kroz historiju u Sarajevu, a to se nije promijenilo ni nakon posljednjeg rata. Grad se uspio oporaviti od rata, naglašeno je.

Iako 80 posto stanovništva grada čine muslimani, nije rijetkost da žene koje nose nešto izazovniju i lagodniju garderobu šetaju zajedno sa ženama koje su odjevene u skladu sa islamskim propisima, uočava Arte.

Za ovu televizijsku kuću je upravo prethodna činjenica to što Sarajevo čini jedinstvenim – on je istovremeno evropski, orijentalan, muslimanski, kršćanski, jevrejski, subkulturni, kosmopolitski i haotični grad.

 

Foto: Visit Sarajevo

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x