Franjevačka biblioteka u Tomislavgradu čuva jednu od najmanjih knjiga u svijetu

Podijelite ovaj članak:

Franjevačka biblioteka u Tomislavgradu čuva jednu od najmanjih knjiga na svijetu. Tiskana je u Njemačkoj 1952. godine, a može se čitati samo pod povećalom ili mikroskopom. Najveće zanimanje budi kod najmlađih čitatelja.

Ni naočale za čitanje ne pomažu u namjeri da se pročita ono što piše u jednoj od najmanjih knjiga na svijetu. Veličine je 5×5 milimetara, a stranice su joj 3,5×3,5 milimetra i broji ukupno 15 stranica.

Ova knjiga može se čitati samo pod povećalom ili mikroskopom a u njoj se nalazi Zakletva slobode na sedam jezika.

A u Franjevačku knjžnicu, uz još jednu vrijednu knjigu, staru 450 godina donio je kolekcionar i poznavatelj starina Ivica Ćurković.

“Ja se volim našaliti i reći da se u njoj nalaze dobra djela bh političara, jer je to najmanja knjiga i to izazove malo podsmijeha, uglavnom dosta je atraktivan eksponat”, kaže Stipan Dilber, kustos Franjevačkog muzeja Tomislavgrad.

Eksponat koji najviše pažnje budi kod najmlađih posjetitelja. Ukoliko ispadne iz ruke, veliki je izazov pronaći je.

50-ih godina prošlog stoljeća izdana je zajedno s još tri minijaturne knjige.

“Sada kako postoje moderne tehnologije postoje manje knjige, čudesa na listićima, to koga zanima može istražiti na internetu, međutim mi imamo najmanju klasično tiskanu knjigu na svijetu. Ona je tiskana Münchenu 1952. godine, za financiranje Gutenbergovog muzeja u Majncu. Tiskane su ustvari četiri serije tih knjiga, kod nas se nalazi jedna iz te četiri serije.”, kaže Vinko Šarac, knjižničar.

Ova knjižnica ima više od 50.000 naslova, među brojnom modernom i stručnom literaturom, nalaze se i stare povijesne knjige i neobjavljeni rukopisi kao što je austrijski meteorološki zapis za cijelu BiH iz 1893. godine.

“Po ovom rukopisnom zapisu 1893. u Mostaru na današnji datum u 14 sati je bilo 11 stupnjeva”, ističe Vinko Šarac.

Police knjižnice  krasi i Biblija za čiji je nastanak trebalo 17 godina. 2566 stranica Svetog pisma ispisano je rukom iz zahvalnosti zbog preživljenog rata.

“Svi naši Franjevački samostani bogati su starim knjigama. Mi ih nažalost nemamo puno jer je Franjevački samostan bombardiran tijekom Drugog svjetskog rata tako da je dosta arhivske i samostanske građe je tada uništeno i zapaljeno”, kaže Stipan Dilber, kustos Franjevačkog muzeja Tomislavgrad.

Od minijaturne knjige, preko starih rukopisa i zapisa do beletristike i stručne litrature ova knjižnica namijenjena je za sve uzraste, broji više od 700 članova. Najčešći korisnici su mladi i studenti koji dolaze čak iz drugih gradova poput Splita i Mostara, prenosi N1.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x