Gavrankapetanović tvrdi da svi pacijenti, bez obzira na status u društvu, imaju potpuno jednak tretman

Nedavne posjete dvoje zvaničnika srodnicima na Porođajnom odjelu Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” izazvalo je nezadovoljstvo dijela javnosti.

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković (NiP) je nakon poroda posjetio suprugu. Kantonalna zastupnica SBiH i doktorica Klinike za porodiljstvo Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Fatima Gavrankapetanović Smailbegović je posjetila spomenuti odsjek Opće bolnice nakon poroda člana porodice.

I Konaković i Gavrankapetanović Smailbegović su na društvenim mrežama objavili da su bili u posjeti. Zbog posjete je negodovao dio javnosti, tvrdeći da su posjete ostalim građanima zabranjene. U pravilniku Opće bolnice piše sljedeće: “Na odjelu za akušerstvo i neonatalogiju (Porođajno) posjete nisu dozvoljene”.

Pojedini građani tvrde da im je posjeta bila uskraćena i onda kada im je ona bila posebno potrebna i značajna. Konaković je naveo da je očevima dozvoljeno da vide djecu, ali uz najavu.

“Opća bolnica dozvoljava prisustvo očeva na porodu, koji izraze želju da prisustvuju. Dozvoljavaju očevima da vide djecu, potrebno je uredno se najaviti odgovornim osobama”, naveo je.

Direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović u izjavi za Klix.ba uvjerava da svi pacijenti, bez obzira na status u društvu, imaju potpuno jednak tretman.

“Stručne službe bolnice svakodnevno procjenjuju epidemiološku situaciju i upravi preporučuju stanje s posjetama. Trenutno je na snazi reduciran broj posjeta koje se dozvoljavaju na lični zahtjev porodice, upućen šefu odjela i glavnom medicinskom tehničaru. Nikada niko nije vraćen, ko je želio da vidi svog najbližeg”, naglasio je.

Prema njegovim riječima, u najteže vrijeme pandemije koronavirusa, kada je bolnica praktično spasila grad, dozvoljavali su posjete svima koji su željeli, pa i na intenzivnoj njezi. Ukazao je da je prisustvo supruga na porodu dozvoljeno, ali da je potrebno najaviti se odjelu.

Klix

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x