Glavni imam MIZ Maglaj: Ko je neovlašteno snimao razgovor otkrit će istraga. Ja svoju zadaću obavljam odgovorno

Podijelite ovaj članak:

Nakon objavljivanja neovlašteno snimljenog telefonskog razgovora na portalima novinar.ba, CRNA Hronika BIH (…) prenosimo saopćenje glavnog imama Medžlisa IZ Maglaj Nevres-ef. Hodžića u cjelosti:

„Neugodno sam iznenađen postojanjem i javnim objavljivanjem snimka telefonskog razgovora između mene i glavnog imama Medžlisa IZ Teslić Džemail-ef. Hodžića iz marta 2021. godine.

Ko je snimio ovaj razgovor, s kojim ciljem i zašto je snimak istog javno objavljen nakon skoro tri godine od kako se desio, otkrit će, ako Bog da, istraga koju će sprovesti nadležne instance.

Što se tiče samog razgovora, ističem da isti nisam ja inicirao. Sam razgovor pričinjavao mi je neugodnost, kako zbog same teme razgovora, tako i zbog zdravstvenog stanja u kojem sam tada bio.

Što se tiče izbora imama u džematu Domislica, ističem da je Izvršni odbor Medžlisa IZ Maglaj za popunjavanje tog tada upražnjenog radnog mjesta, na moj prijedlog, raspisao javni konkurs (1.5.2021., IIN Preporod). Na raspisani konkurs prijavilo se više kandidata, a sve uvjete konkursa su ispunjavali Ahmet-ef. Meškić i Halid-ef. Halilović, imami spomenuti u telefonskom razgovoru.

Poslije sprovođenja propisane procedure, koja je uključivala razgovor konkursne komisije sa kandidatima, predstavljanje istih džematu (19. i 20. 5.2021.), kao i uzimanje u obzir stava džematlija i džematskog odbora džemata Domislica (o svemu postoje zapisnici), Izvršni odbor Medžlisa IZ Maglaj je uvažio prijedlog konkursne komisije te u službu primio Ahmet-ef. Meškića.

Imajući u vidu da su oba kandidata bila sličnih stručnih i drugih referenci, prednost je data kandidatu koji je nastojao da svoju imamsku službu, poslije rada u udaljenom medžlisu, nastavi u svom rodnom kraju. I drugi kandidat, Halid-ef. Halilović, samo nekoliko godina prije, također se vratio iz jednog udaljenog medžlisa u svoj rodni kraj. Naime, džemat Kamenica, iako u sastavu Medžlisa IZ Teslić, samo nekoliko kilometara je udaljen od mjesta gdje su rođeni spomenuti imami.

U međuvremenu je i Halid-ef. Halilović primljen u jedan od džemata Medžlisa IZ Magla (januar 2023.), putem javnog konkursa, na kojem je bio jedini kandidat koji ispunjava uvjete, i propisane procedure.

Iako može zvučati neskromno, ističem da svoju zadaću glavnog imama Medžlisa IZ Maglaj obavljam krajnje odgovorno i u skladu sa propisima i propisanim procedurama. To znaju svi oni koji izbliza prate moj rad.

Pored toga, u Maglaju se također zna da je Islamska zajednica otvorena za sve vjernike i dobre ljude. Svi oni su naša braća, iako se, možda, po pitanju nekih stvari, ne slažemo. Mi ih sve poštujemo i prihvatamo kao svoje. Trudimo se da se u našim džamijama svi lijepo osjećaju pa je vrlo ružna i neutemeljena insinuacija da je Islamska zajednica zatvorena za određene vjernike.

Stoga, izražavam svoje negodovanje što sam ni kriv ni dužan postao kolateralna šteta tuđih razračunavanja te izložen neugodnostima i neodmjerenim kvalifikacijama.

Svoju zadaću na poziciji glavnog imama ću i dalje nastojati vršiti krajnje odgovorno, odvažno i dosljedno, s ciljem postizanja Božijeg zadovoljstva, a u korist muslimana i svoje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Medžlis IZ Maglaj će i dalje nastaviti raditi krajnje transparentno, promičući pozitivne i moralne vrijednosti u društvu.“

(Nevres-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x