Godina koja je na izmaku nas je dosta podsjećala na 1993.

Podijelite ovaj članak:

DOGAĐAJ GODINE U SVIJETU

Gaza pred krvavom civilizacijom

Prilikom osvrta na proteklu 2023. godinu mnogo toga ostaje u sjeni genocida nad palestinskim stanovništvom u Gazi. Nemar svjetske javnosti prema kontinuiranom ubijanju djece pokazao je koliko su parole o miru i politika međunarodne zajednice laž koja može da traje i da se toleriše.

Trajala je u Bosni tokom agresije četiri godine, a samo Bog zna koliko dugo će trajati u Gazi. Nakon napada na Gazu sve priče o svjetskoj civilizaciji pretvaraju se u mitove. Mnoge mlađe generacije u Bosni, koje nisu aktivno učestvovale u odbrani Bosne ili koje nisu ni zapamtile agresiju na Bosnu, odrasle su na tekstovima, izjavama, edukacijama, seminarima i pričama kako se agresija desila i kako je trajala u srcu Evrope, a imala za posljedicu genocid, samo zato što u to vrijeme još uvijek nisu bili jasni demokratski principi u cijeloj Evropi, jer je tek stao Hladni rat, jer je Amerika tek izašla iz Zaljevskog rata, jer nije bilo dovoljno informacija, jer… Drugim riječima, to se ne može ponovo desiti. I onda se desila Ukrajina.

Informacija je bilo napretek. Stvari su bile jasne. Uvjerenje da će Evropa i svijet stati u odbranu jedne evropske države pala je u vodu. Mladi u Bosni su mogli kazati samima sebi: isto bi se desilo i s Bosnom, a prijetnje iz srpsko-ruskih krugova nisu samo politikantstvo.

Onda se desila Gaza. Kao nikada ranije u povijesti ljudskog roda svaki stanovnik svijeta je mogao vidjeti do tada neviđenu brutalnost: ubijanje djece bez trunke osjećaja krivice. Mladi u Bosni su mogli kazati sami sebi: isto bi se desilo i s Bosnom, holokaust je i danas moguć, samo je pitanje nad kim se izvršava i nad kim će biti izvršen.

DOGAĐAJ GODINE U BOSNI

Antidržavno djelovanje koje ne prestaje

Šta odabrati za događaj godine u našoj zemlji, a da nije vezano za pokušaje sistematskog uništavanja Bosne? Od 9. januara 2023. godine do decembra iste godine ne postoji mjesec u kojem se nisu ponižavale državne institucije, ali i građani koji vole svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Šta je najgore?

Obilježavanje početka genocida nad Bošnjacima, kada su se 9. januara paravojne formacije postrojile u manjem entitetu, a međunarodna zajednica govorila da je to strašno? Kada se nasrnulo na državnu imovinu, a međunarodna zajednica govorila da je to loše? Kada su se pokušale iscrtati nepostojeće entitetske granice, a međunarodna zajednica govorila da je to opasno? Kada se ismijavao visoki predstavnik, a međunarodna zajednica govorila da to neće tako moći? Kada se u manjem entitetu pozivalo na rat, a međunarodna zajednica govorila da se sve političke stranke u Bosni trebaju smiriti i dogovoriti?

DOGAĐAJ GODINE U ISLAMSKOJ ZAJEDNICI

Pod nebom vedre vjere

U oktobru je u Sarajevu otvorena do sada najveća izložba o islamskoj kuluri u BiH. Multimedijalna izložba naučno-istraživačkog, edukativnog i izložbenog projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” tematizirala i interpretira je jedinstveno duhovno, kulturno, civilizacijsko, političko-pravno naslijeđe, kulturnu baštinu, umjetničke, arhitektonske, graditeljske, naučne, književne, muzičke i druge duhovne izraze i svjetske doprinose bosanskih svjetova islama.

Izložba je predstavila dvogodišnji rad više od stotinu osoba koje su po različitim osnovama bile angažirane u tom projektu, a riječ je o najistaknutijim ekspertima iz oblasti društvenih i humanističkih znanosti.

Nakon premijernog predstavljanja u Sarajevu, planirano je da izložba bude predstavljena i u drugim značajnijim centrima u regiji i Evropi, a sami projekat je i svojevrsni uvod u formiranje Muzeja Islamske zajednice u BiH.

PROJEKAT GODINE

Konačno: “Historija Bosne i Hercegovine”

U 2023. godini konačno smo dobili napisanu cijelu historiju naše domovine. Edicija “Historija Bosne i Hercegovine” je prvi sveobuhvatni historiografski projekat sintetskog karaktera koji je nastao u okviru jedne naučne institucije, u ovom slučaju Univerziteta u Sarajevu – Instituta za historiju.

Pored većine saradnika Instituta za historiju, autori dolaze iz 17 drugih ustanova iz Bosne i Hercegovine. Na kraju, pod uredničkom palicom devet urednika, ukupno je 47 autora napisalo ediciju u šest tomova koja se vremenski odnosi na razdoblje od prahistorije pa sve do 1995. godine. Svi autori su iz Bosne i Hercegovine sa zvanjem doktora nauka.

Edicija ima 2.250 stranica teksta sa preko 5.000 stručnih napomena. Kuriozitet leži u činjenici da je budžet projekta bio simboličan, a svi istraživači su se na prvi poziv odazvali kako bi dobrovoljno učestvovali u projektu. Sve se može kad se hoće – govori naš narod, a ovaj projekat je to i dokazao.

PROJEKAT GODINE U ISLAMSKOJ ZAJEDNICI

Najveći centar za islamsku edukaciju u našoj zemlji

Teško je prenaglasiti važnost Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, prije svega ako se poredi s drugim organizacionim jedinicama Rijaseta. Uglavnom, mnogo toga što je danas završeno u Islamskoj zajednici išlo je preko ove ustanove koja svake godine doprinosi našem društvu, a u u prošloj godini osigurala je i najveći dio sredstava za Centar za islamsko obrazovanje Matuzići, u Doboj-Jugu.

Riječ je o najvećem centru za islamsku edukaciju u našoj zemlji i to u mjestu koje već postaje, a u budućnosti će sigurno biti regionalni centar trgovine i razmjene dobara.

Kompleks u kojem se, pored džamije, nalaze mektepske prostorije, predškolska ustanova, obdanište, multimedijalna biblioteka, kompjuterska laboratorija, restoran, džematske kancelarije, imamski stan i drugi prateći sadržaji prostire se na oko 2.000 metara kvadratnih.

AKCIJA GODINE U ISLAMSKOJ ZAJEDNICI

Za jednu večer skupljeno 800 hiljada dolara

U Chicagu, Sjedinjene Američke Države, u decembru je održan veliki donatorski program s ciljem prikupljanja sredstava za izgradnju novog islamskog i kulturnog centra džemata BECCA. Riječ je o jednom najvećih bošnjačkih džemata u Sjevernoj Americi, kojem pripada oko 1.000 porodica.

Za samo jednu večer prikupljeno je rekordnih 800 hiljada dolara, tako da će džemat vrlo brzo moći krenuti u izgradnju samoga objekta, koji će biti multifunkcionalnoga karaktera, a sastojat će se od odgovarajućeg prostora za vjerske sadržaje, te društvenog i sportskog dijela. Odlučni da izgrade moderni vjerski, kulturni, obrazovni i sportski centar koji će ostaviti generacijama koje dolaze iz džemata u proces kupovine zemljišta.

MUDROST GODINE

Reisul-ulema Kavazović: Iza zavjese se odvijaju procesi pogubni za naš opstanak

“Neizrecivi politički kredo skoro svih domaćih politika, da će krizu u Bosni i Hercegovini riješiti međunarodna zajednica, te da to nije u fokusu njihovog zanimanja, ima za posljedicu nezajažljivu pohlepu da se dograbe vlasti, javnih fondova, privilegija i svega drugoga što podrazumijeva vlast bez odgovornosti. Istovremeno, neprestano ponavljanje stava međunarodne zajednice da se političari u Bosni i Hercegovini moraju dogovoriti pretvorilo se u ispraznu parolu koja služi pojedinim njenim predstavnicima da skinu sa sebe odgovornost i izbjegavaju da iskoriste sve one ovlasti koje imaju da sankcioniraju pojedince i politike u ovoj zemlji, koji rade suprotno elementarnim političkim i društvenim vrijednostima modernoga svijeta. U bespoštednoj borbi za vlast naših političara, koja se odvija pred našim očima, a koja je inscenirana od dušmana ove zemlje, iza zavjese se odvijaju procesi pogubni za naš opstanak, i kao naroda i kao države. Moramo se vratiti istinskoj vjeri u Boga i svijesti o polaganju računa na ahiretu. Moramo naučiti naše ljude kako da prepoznaju političke hedoniste i populiste i da ih odstrane iz političkog života…” (Govor na Saboru IZ, 23. decembar 2023.)

GLUPOST GODINE

Kada gospođa ministarka koristi um

“On mora biti rehabilitiran u društvu. On je odslužio kaznu, bilo ko da je, evo Sanja Vlaisavljević je odslužila kaznu za ratni zločin, šta sad vi mislite, trebamo li Sanju Vlaisavljević na Goli otok poslati nakon odslužene kazne i ne zaslužuje da bude ljudsko biće zato što je bila suđena i presuđena”, složila se ministrica kulture i sporta FBiH Sanja Vlaisavljević sa izjavom predsjednice FBiH Lidijom Bradara da “ratni zločinac poslije odslužene kazne više nije ratni zločinac”, kojom je prokomentarisala naslijeđe osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića.

Na opasku voditeljice emisije, u kojoj je ministrica gostovala, da li to znači da treba dočekati i slaviti kada ratni zločinac odsluži kaznu i govoriti što govore kadrovi HDZ-a da to više nisu ratni zločinci, podsjećajući na riječi predsjednice FBiH Lidije Bradare, Vlaisavljević je odgovorila da je “Bradara jako dobro to rekla.”

PITANJE GODINE U IZ

Zatvaranje Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka

Dva segmenta u Islamskoj zajednici nikako da profunkcioniraju. Jedan je online dawa u što spada i adekvatan odgovor na internetsko tumačenje vjere od različitih ideoloških grupa, a drugi je sistematski pristup osvjetljavanju, zaštiti i pozicioniranju islamske tradicije Bošnjaka znanstveno-istraživačkom metodom. Ovo drugo je zaživjelo reaktiviranjem Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka koji je, pored toga što je trebao okupljati i znanstvenike koji nemaju profesorsku karijeru, po prvi put imamima, uposlenicima IZ, ali i široj javnosti ponudio referentna djela i radove koji su znanstveni odgovor na ugrožavanje naše vjerske tradicije.

Radi novih projekata Islamske zajednice odlučeno je da se Institut integriše u drugu ustanovu Rijaseta. Iako je znanstveno-istraživačka ustanova u pitanju, iako ima naučni odbor, nije se o zatvaranju Instituta raspravljalo na akademskom nivou, među dokazanim znanstvenicima koji imaju iskustva u ovakvim ustanovama. Naravno, istraživači Instituta bi se i dalje trebali baviti islamskom tradicijom Bošnjaka, ali prije zatvaranja jedne ustanove je li trebalo širokoumnije razmisliti?

VAKIF GODINE

Krajišnik koji nije žalio preko milion maraka

Hadži Fikret Makić, 74-godišnji dobročinitelj i vakif, rodom iz Bužima, svojim životom, trudom, radom i načinom razmišljanja sigurno može inspirisati mnoge ljude i motivisati ih da pomažu drugima, kojima je potrebna pomoć i podrška. Makić, iako mu je adresa stanovanja zbog posla bila van granica Krajine, nikada nije zaboravio svoje korijene.

Skoro čitav svoj život na razne načine pomaže ljudima u Bosni i Hercegovini, od izgradnje cesta, bunara, ali i uvakufljavanjem sredstava za potrebe Islamske zajednice u BiH.

Makiću je u okviru manifestacije “Dani Vakufa 2023”, koju 11. godinu organizuje Vakufska direkcija u BiH, dodijeljena plaketa “Najistaknutiji vakif za 2022. godinu” u Bosni i Hercegovini. Na naše pitanje koliko je novca uvakufio, kaže da ne zna, ali je prema procjenama riječ više od milion maraka.

(IIN Preporod)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x