Godišnjica formiranja Petoga korpusa A RBiH: 29 godina Sile nebeske

Na današnji dan 1992. godine, odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine formiran je Peti korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine (A RBiH) u i oko Bihaća, kako bi sa 10 152 čovjeka, koliko je brojao, bio bedem odbrane države Bosne i Hercegovine.

Štab Vrhovne komande Republike Bosne i Hercegovine je 29. septembra 1992. godine izdao naređenje za formiranje Petog korpusa Armije RBiH te je 21. oktobra 1992. odlukom Predsjedništva RBiH (Odluka br. 02-111-738/92) formiran Peti korpus. U sastav Petog korpusa ušle su starješine iz rasformirane Unsko-sanske operativne grupe koja je imala u svom sastavu sve pješadijske brigade i dijelovi preformiranog Okružnog štaba Teritorijalne odbrane Bihać, čije su formacije i nadležnosti smanjene, odnosno Bihaćki okrugm skoro cijela današnja Krajina.

Prvom naredbom, na mjesto komandanta korpusa je postavljen major Hajrudin Osmanagić, ali je ta odluka ukinuta prije njegovog preuzimanja dužnostim pa je general Ramiz Dreković postao prvi komandant korpusa. Poslije generala Drekovića, komandant Petog korpusa Armije RBiH je postao legendarni, proslavljeni general Atif Dudaković.

Peti korpus Armije RBiH je bio jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji RBiH, koja je bila jedina legitmimna vojna formacija Republike Bosne i Hercegovine u ovom periodu. Peti korpus je uspio odbraniti ovaj dio Bosne i Hercegovine od prodora srpskih snaga, a suprostavio se i domaćem izdajniku, pa je tako bio jedini korpus koji je vodio bitku sa dvostrukim neprijateljem. Bitke su se vodile i protiv secesionističkih snaga osuđenog ratnog zločinca i današnjeg načelnika općine Velika Kladuša, Fikreta Abdića, koji je tijesno sarađivao sa srpskim i hrvatskim vojno-političkim rukovodstvima.

U operaciji “Sana 95” 1995. godine, Peti korpus je porazio Abdićeve snage i oslobodio Veliku Kladušu, porazio srpske snage i oslobodio Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, a zajedno sa Sedmim korpusom Armije RBiH i Sanski Most.

Obilježavanje 29. godišnjice u USK

Na području Unsko-sanskog kantona (USK) obilježavanje 29. godišnjice formiranja Petoga korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine počelo je u srijedu, 20. oktobra, prijemom ratnih komandanata kod premijera Kantona, Mustafe Ružnića. Obilježavanje je upriličeno u gradovima i općinama širom USK, posjetom delegacija na centralna spomen-obilježja gdje su proučeni Ja'sin, Fatiha, položeno cvijeće i dostojanstveno obilježena ova godišnjica.

Na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima Cazina, jučer su delegacije položile cvijeće, proučile Fatihu i odale počast najboljim cazinskim sinovima koji su dali živote za odbranu Bosne i Hercegovine. Tom prilikom, čestitku svim pripadnicima ratnog sastava Petoga korpusa uputio je i gradonačelnik Cazina, Nermin Ogrešević, koji je i sam skoor cijeli rat proveo u jedinicama Petog korpusa Armije RBiH.

Foto: Elma Ponjević

Delegacija grada Bihaća zajedno sa predstavnicima boračkih udruženja i političkih stranaka položili su jučer cvijeće na spomen-obilježju Humci, katoličkom groblju Žegar i mezaru dr. Irfan Ljubijankića, ministra vanjskih poslova RBiH.

Foto: Grad Bihać

Delegacija općine Bosanska Krupa jučer je posjetila spomen-obilježje 511. slavne brigade, gdje su položili cvijeće i proučili Fatihu, obilježavajući ovu godišnjicu. Isto su učinile i brojne delegacije u drugim općinama USK. Ipak, u Bihaću je ponajviše svečano; ulice su pune zastava sa grbom Petoga korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, čime građani žele zahvaliti i čestitati svim časnim sinovima Bosne i Hercegovine, pripadnicima Petoga armijskog korpusa za dostojanstvenu borbu i odbranu države.

Obilježavanje godišnjice formiranja Petoga korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine nastavljeno je i danas u Sanskom Mostu. Delegacije su posjetom spomen-obilježja položile cvijeće i odale počast oslobodiocima ove općine, a nakon toga na Trgu ljiljana u Sanskom Mostu upriličena je svečana sjednica i centralna ceremonija ovogodišnjeg obilježavanja kom su prisustvovale zvanice iz cijele Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, dvojica pripadnika Petog korpusa ARBiH, Adil Bešić i Izet Nanić, posthumno su odlikovani najvišim armijskim odlikovanjem – Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Tri brigade su kraj ratnih dejstava dočekale sa počasnim nazivom slavne (501., 503., i 511.), a dvije kao viteške – 502. bihaćka i 505. bužimska brigada.

Foto: Grad Bihać

Amila Zunic
Amila Zunic
Articles: 10
5 1 vote
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x