Gondola u vrijednosti 16 miliona KM bit će do 1. decembra izgrađena na Jahorini

Podijelite ovaj članak:
Direktor Olimpijskog centra Dejan Ljevnaić i direktor Leitnera Martin Leitner potpisali su ugovor o izgradnji gondole vrijedan 16 miliona KM. Javna nabavka za izgradnju gondole provedena je u prethodom periodu i ovo je još jedan veliki projekat za Olimpijski centar Jahorinu.

“Izgradnjom buduće gondole, čija je trasa duga oko jedan kilometar, povezivati će se parking kod Vučijeg mosta i vezni puta 1 (Ogorjelica – Poljice) što će dovesti do veće iskorištenosti turističkog potencijala planine. Gondola će imati brzinu od pet do šest metara u sekundi svakog sata što će putovanje u trajanju od 3 minute učiniti nezaboravnim užitkom u razgledanju prirodnih ljepota Jahorine. U planu je da žičara bude opremljena modernim kabinama koje mogu da prime 10 ljudi, što će u konačnici dati mogućnost da svakog sata preveze preko 2,700.00 skijaša, bordera i ostalih ljubitelja planine”, stoji u saopćenju.

Dejan Ljevnaić je istakao da će se izgradnjom gondole eliminisati gužve skijaša u zimskoj turističkoj sezoni, da će se rasteretiti centralne staze na planini i da će raditi u ekstremnim uslovima kada su veliki vjetrovi i magla.

“Gondola će raditi kada druge instalacije ne mogu što nam je bio jedan od osnovnih preduslova za izgradnju i vodilja kada se ova investicija planirala. Uskoro krećemo u radove čiji završetak planiramo do 1. decembra 2019. godine, nakon toga planina će biti bogatija za još jednu zimsku ali i ljetnu turističku atrakciju i da s njom Jahorina više neće biti ista”, istakao je Ljevnaić.

Olimpijski centar Jahorina izrazio je uvjerenje da će budući posjetioci prepoznati napore koji se ulažu u razvijanje uspješnih investiciono-turističkih projekata, promociju planine, događaje, kao i u promociju potencijala turističkog dijamanta naše zemlje.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x