Goražde: Iz masovne grobnice u dvorištu pravoslavne crkve ekshumirani ostaci najmanje šest osoba

Podijelite ovaj članak:

Nekompletni posmrtni ostaci najmanje šest osoba ekshumirani su 13. novembra iz masovne grobnice koja je otkrivena u dvorištu pravoslavne crkve Svetog Georgija, na lokalitetu Donje Sopotnice u opštini Novo Goražde, na istoku Bosne i Hercegovine.

To je saopšteno iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Posmrtni ostaci su pronađeni na dubini od oko 40 centimetara.

Utvrđeno je da se u ovom slučaju radi o sekundarnoj masovnoj grobnici.

“Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci su prebačeni u kosturnicu JKP ‘Sveti Marko’ Istočno Sarajevo, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko – tehnička obrada, kao i izuzimanje koštanih uzoraka sa ciljem identifikacije posmrtnih ostataka uz pomoć DNK analize”, navodi se u saopštenju.

Posmrtni ostaci su pronađeni na dubini od oko 40 centimetara.
Posmrtni ostaci su pronađeni na dubini od oko 40 centimetara.

Procesom ekshumacije na terenu rukovodilo je Tužilaštvo BiH, a učestvovali su i predstavnici Instituta za nestalе osobе Bosne i Hercegovine, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u BiH, te stalni sudski vještak.

Koliko je nestalih u BiH?

Skoro tri decenije nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, još se traga za 7.597 nestalih osoba, od čega 1.200 samo u Srebrenici.

Posmrtni ostaci Bošnjaka ubijenih u Srebrenici, gdje je prema presudama međunarodnih i domaćih sudova u julu 1995. ubijeno više od 8.000 ljudi, nakon rata su pronađeni u više od 80 masovnih grobnica širom srednjeg Podrinja.

Nakon zločina, tijela su prebacivana iz jedne u drugu masovnu grobnicu, što je otežavalo njihovu identifikaciju i ukop, objavili su iz Instituta za nestale osobe BiH.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x