Grad u BiH ostao bez obrazaca za Izvod iz matične knjige rođenih, gradonačelnik moli građane za razumijevanje

Podijelite ovaj članak:

Hašim Mujanović, trenuti gradonačelnik Zavidovića, svoje je sugrađane obavijestio da su trenutne zalihe obrazaca izvoda iz matične knjige rođenih pri kraju, te im je dao nekoliko smijernica kako postupiti u ovoj situaciji. Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

“Obavještenje o izdavanju izvoda iz Matične knjige rođenih

Zbog neblagovremene isporuke obrazaca izvoda i uvjerenja iz matičnih knjiga od strane Federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, obaviještavamo stanovnike Grada Zavidovići o nedostatku obrazaca izvoda iz matične knjige rođenih, jer su trenutne zalihe istih već pri kraju.

Kako su nas izvjestili iz FMUP-a (koji provodi predmetnu javnu nabavku), po okončanju postupka javne nabavke, Gradu Zavidovići će biti dostavljen Anex Ugovora o isporuci preostalih potrebnih količina obrazaca i uvjerenja iz matičnih knjiga za tekuću godinu.

U skladu sa navedenim, apelujemo na građane i nadležne institucije da :

-Ukoliko već posjeduju izvod iz matične knjige rođenih, isti umnože i ovjere, a orginalni primjerak zadrže za sebe,

-Za sve postupke koje vode nadležne institucije, a za te postupke su im potrebni izvodi iz matičnih knjiga, da kao zamjenu za iste (dok se ne okonča postupak javne nabavke koju provodi FMUP) u svojim postupcima koriste i uvjerenje o činjenicama iz matičnih knjiga, koje će izdavati matičari u Matičnim uredima Općina/Gradova.

Grad Zavidovići je pismenim putem apelovao da navedeno Ministarstvo izda zvaničnu preporuku nadležnim institucijama koje u svojim postupcima koriste izvode iz matičnih knjiga, da kao zamjenu za iste (dok se ne okonča postupak javne nabavke) u svojim postupcima mogu koristiti i uvjerenje o činjenicama iz matičnih knjiga, koje će izdavati matičari u Matičnim uredima Općina/Gradova.

Molimo razumijevanje građana i institucija, dok Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ne okonča potrebne procedure nabavke obrazaca izvoda i uvjerenja iz matičnih knjiga”, poručio je Mujanović.

Nakon žustre rasprave i komentara “To samo može kod nas”, Mujanović je objasnio i to da se sve općine i gradovi u Federaciji BiH susreću sa istim problemom, samo je pitanje koliko trenutno obrazaca imaju na stanju.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x