Građani BiH samo od akciza u 2018. prikupili 620,7 miliona KM

Podijelite ovaj članak:

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisat će sutra s predstavnikom Kuvajtskog fonda za razvoj Marwan Al-Ghanemom ugovor o zajmu, a direktor „Autocesta Federacije BiH“ Adnan Terzić potpisaće projektni ugovor koji se odnosi na izgradnju autoceste na koridoru 5c na dionici Nemila – Donja Gračanica.

Ugovor o zajmu je vrijedan oko 34 miliona eura odnosno 66,6 miliona KM. Sudeći po količini novca, izgradnja Koridora 5c bi trebala krenuti ubraznim tempom. Posebno, jer se nakon povećanja akciza za gorivo prilikupilo čak 238 miliona KM više u odnosu na 2017.

„Po litri nafte i naftnih derivata koji se prodaju na tržištu BiH plaćaju se dvije putarine. Jedna je putarine za izgradnju puteva, a druga je putarina za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekosnstrukciju ostalih puteva i ukupno je po osnovu te dvije putarine u 2018. godini prikupljeno 620,7 miliona KM, što je za 238 miliona KM više u odnosu na 2017. godinu.

Ovako velika razlika je zbog činjenice da je u 2018. godini povećana putarina za 0,15 KM po litri derivata i to za putarinu za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekosnstrukciju ostalih puteva“, izjavili su za agenciju Patria iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
 
Kad je u pitanju raspodjela prihoda od putarina, oni su se dijelili na dva načina. Od ukupno prikupljene putarine u iznosu od 620,7 miliona KM, prvi dio je putarina za izgradnju puteva i taj dio je iznosio 234,8 miliona KM. 

„Ova sredstva su raspoređena sa svim ostalim prihodima od neizravnih poreza, dakle prema koeficijentima koje na kvartalnom nivou usvaja Upravni odbor UIO. Zadnji koeficijenti koje je usvojio Upravno odbor UIO kažu da Federacija BiH dobija 64,26%, Republika Srpska 32,19% i brčko distrikt 3,55%“, pojašnjavaju iz UIO za Patriju.
 
Drugi dio je putarina za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekosnstrukciju ostalih puteva, i rapoređena je po posebnim koeficijentima i to na način da je Federaciji BiH pripalo 59%, Republici Srpskoj 39% i Brčko distriktu 2%. Ostatak predstavlja rezervu na posebnom podračunu Jedinstvenog računa za poravnanje kada Upravni odbor usvoji konačan akt i raspodjeli ovih sredstava.

Kada se sve izračuna raspodjela izgleda ovako: Federacija BiH 188,5 miliona KM, Republiika Srpska 124,6 miliona KM i Brčko distrikt 6,4 miliona KM.
 
„Pored pomenutih prihoda od putarine, UIO je u toku 2018. godine prikupila i prihode po osnovu akciza na naftu i naftne derivate u ukupnom iznosu od  499,8 miliona KM. Ovi prihodi su raspoređeni korisnicima sa svim ostalim prihodima od neizravnih poreza, dakle prema koeficijentima koje na kvartalnom nivou usva Upravni odbor UIO“, napominju iz UIO.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x