Gradonačelnik Budimpešte podržao Rezoluciju o Srebrenici

Podijelite ovaj članak:

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto, na sastanku u Budimpešti s izaslanstvom bh. entiteta Republike Srpske, rekao je da će Mađarska na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda glasati protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici, što se na glasanju i dogodilo.

Međutim, gradonačelnik glavnog grada Mađarske, Gergely Karácsony, gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić poslao je snažnu poruku kojom podržava Rezoluciju.

Objavu gradonačelnice Karić prenosimo u cjelosti:

“Nismo svi isti!

Iako je Mađarska bila jedina članica Evropske unije koja je glasala protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, iz glavnog grada ove zemlje stižu drugačija viđenja koja vraćaju vjeru u ljude.

Na kabinet poslan je dopis u čijem je potpisu uvaženi gradonačelnik Gergely Karácsony koji, je na moj poziv, poslao snažnu podršku Rezoluciji.

Istakao je i da Budimpešta i njen narod beskompromisno stoje na strani istine, pravde, mira i slobode!

Međunarodna saradnja koju Grad Sarajevo njeguje sa svim regionalnim, evropskim, pa i svjetskim metropolama, dokaz je da radimo dobar posao koji je vrlo vidljiv i opipljiv!

Hvala gradonačelniku Karácsonyu! Hvala na hrabrosti i hvala na podršci! Naši će se pobratimski gradovi i građani nastaviti boriti zajedno”, poručila je Karić.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x