Hadžihafizbegović najbolji glumac na Međunarodnom festivalu muslimanskog filma

Svečnom dodjelom nagrada večeras se završava XV Međunarodni festival muslimanskog filma na kojem je u takmičarskim kategorijama prikazano 55 filmova, među njima i dva iz Bosne i Hercegovine.

Grand Prix festivala pripao je kirgizstansko-ruskoj koprodukciji “Pjesma drveta” Ajbeka Dairbekova, ljubavnoj priči u živopisnom krajoliku Kirgizstana. Nagrada za režiju pripala je Semihu Kaplanogluu iz Turske za film “Zrno”, a najbolji scenario, filma “Tjeskoba”, napisao je Bahtier Karimov iz Tadžikistana.

Najbolju mušku ulogu ostvario je Emir Hadžihafizbegović u filmu “Žaba” Elmira Jukića, dok je nagrada za najbolju žensku ulogu pripala glumici iz azerbejdžanskog filma “Narov voćnjak” Ilahe Hasanovoj, reditelja Iljgara Nadžafa.

Vijest o nagradi Hadžihafizbegovića je zatekla na teatarskom festivalu u Zenici gdje predstava 2Sjećaš li se Doli Bel” zatvara festival.

“Neobično mi je drago da sam dobio ovu nagradu, jer znam da se radi o velikom festivalu u Rusiji iza kojeg stoji Federalno ministarstvo kulture i kinematografije Rusije, a na kojem sam prije nekoliko godina trebao biti gost, ali sam bio zauzet snimanjem igranog filma u Makedoniji. Ja sam već igrao u jednom filmu koji je dobio Grand prix na tom festivalu, a radi se o filmu ‘Krugovi’ srbijanskog reditelja Srđana Golubovića koji govori o tragičnoj smrti Srđana Aleksića u Trebinju. Zahvaljujem se žiriju i večeras u 17 sati, u vrijeme dodjele nagrada, putem Skypea ću se direktno obratiti publici i žiriju. Drago mi je da je ovo druga nagrada koja mi stiže iz Rusije. Prva je velika nagrada Andrei Tarkovsky koju sam dobio kao najbolji glumac filma ‘Armin’ na festivalu Zerkalo koji nosi ime po istoimenom filmu A. Tarkovskog. Nju smatram jednom od najznačajnijih nagrada koju sam dobio u svojoj karijeri, a i ova mi nije ništa manje bitna. Film ‘Žaba’ je, ja sam to nekoliko puta rekao, kolektivna pobjeda reditelja, glumaca, producenta Ademira Kenovića i producentske kuće ‘Refresh’ i ovu nagradu punog srca dijelim sa svojim kolegama Aleksandrom Seksanom, Mirsadom Tukom i Moamerom Kasumovićem”, rekao je Hadžihafizbegović.

Među nagrađenima su i dva sjajna iranska dugometražna dokumentarna filma “Voljena”, Jasera Talebija, te “Tražeći Farideh” Azade Musavija i Kurtuš Ataija, te kratkometražni dokumentarni film “Učitelj” iz Kirgizstana, Ibadila Adžibaeva.

Desetočlanim međunarodnim žirijem ove godine je predsjedavao reditelj Serik Aprimov iz Kazahstana, a među članovima je bio i urednik Programa za kulturu BHT1 Dževdet Tuzlić.

U takmičarskom programu kratkih dokumentarnih filmova prikazan je i film “Na rubu zdravog razuma” Milane Majar iz Banja Luke.

Festival se održava u glavnom gradu Republike Tatarstan od 2005. godine, a pokrenulo ga je Federalno ministarstvo kulture i kinematografije Rusije, Ministarstvo kulture Republike Tatarstan uz potporu predsjednika Republike Tatarstan te Vijeće muftija Rusije sa jedinstvenim motom “Dijalog kultura kroz kulturu dijaloga”.

Članovi selekcijske komisije i žirija su poznati profesionalci u umjetnosti – reditelji, glumci, snimatelji i filmski kritičari iz cijelog svijeta. Geografski interes festivala se širi, a broj zemalja sudionica također raste te su se danas i Evropa, SAD i Australija pridružile zemljama Istoka, Azije i Indokineskog poluotočja. Za festival se biraju filmovi koji odražavaju ljudske, duhovne i moralne vrijednosti te kulturne tradicije, podržavajući ideje mirotvorstva, tolerancije i čovječnosti bez obzira na nacionalnost i vjersku pripadnost autora. Počasni gosti festivala bili su Catherine Deneuve, Isabelle Adjani, Ornella Muti, Armand Assante, Mark Dacascos, Nikita Mikhalkov i mnogi drugi. Festival u Kazanu smatra se jednim od najznačajnijih filmskih festivala ne samo u Rusiji, nego i šire.

Nema poruka za prikaz