Hafiz Amir Mahić ponovo u nemilosti vlasti u Prijedoru, tvrde da je pravoslavnu novu godinu nazvao „tamo nekom“

Podijelite ovaj članak:

Glavni imam Islamske zajednice u Kozarcu, u Prijedoru, Amir ef. Mahić, ponovo se u propovjedi bavio Srbima pravoslavcima i njihovim praznicima, stoji na samom početku teksta koji prenosi portal Prijedordanas.

U hutbi 12. januara, čiji je vido snimak objavljen na Jutjubu, Mahić Pravoslavnu novu godinu naziva „tamo nekom“.

–Pošto su iza nas pravoslavni Božić, iza nas je obilježavanje neustavnog dana ovog entiteta, ispred nas je obilježavanje neke tamo nove druge godine Pravoslavne itd. Svi ovi elementi su popraćeni veoma često pokušajem da se zaplaši ovdašnji musliman Bošnjak, da se obeshrabri – govorio je Mahić prisutnim vjernicima.

Kako kaže, Bošnjaci su kao narod pokazali da se ne boje „samim tim što smo ovdje“.

-Jer, niko od nas ovdje ne živi zato što ga neko stimuliše da živi, nego zato što se ne boji onoga koji mu prijete. I upravo je to okolnost koja ovde treba da bude spomenuta zato što ti dušmani, kada nemaju nikave druge snage, a to su ovi naši dušmani koji nas okružuju, onda laju. Onda ovako straše – rekao je, između ostalog, efendija.

Nije poznato o kakvim prijetnjama govori Mahić jer javnosti nije saopšteno da su se za protekle novogodišnje i božićne praznike u Prijedoru dešavali bilo kakvi incidenti.

Inače, Amir Mahić je široj javnosti u Srpskoj i BiH postao poznat prije oko godinu dana, kada je takođe na jednoj od svojih hutbi izuzetno negativno govorio o Srpskoj pravoslavoj crkvi i Svetom Savi.

– To je čovjek na čijoj ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovdje dobro poznajemo, to je Srpska pravoslavna sekta – rekao je 27. januara prošle godine u džamiji u Kozarcu.

Mahić je saslušan u policiji 7. februara protekle godine, a na teret mu se stavlja da je javno izazivao te podsticao na nasilje i mržnju, stoji u objavi portala Srpskadanas.

Na ovu objavu reagovao je i Medžlis islamske zajednice Kozarac, čiji demantij prenosimo u cjelosti, bez izmjena:

“SARAJEVO, 16. JANUAR 2024.- Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Kozarac u vezi saopćenja Kabineta gradonačelnika Grada Prijedora od 15. januara 2024. godine objavio je demanti na iznesene optužbe u kojima se iznose netačne tvrdnje u vezi hutbe glavnoga imama, hafiza Amir-ef. Mahića, koju je održao 12. januara 2024. godine.

Ovim povodom objavili su saopćenje za javnost u kojem se navodi:

1. Glavni imam u svojoj hutbi nije uopće spomenuo “Srpsku pravoslavnu crkvu” niti “njene vjernike”, dok se riječi “dušmani” i “laju” vade iz konteksta i zlonamjerno interpretiraju. Imam je govorio o onima koji su u proteklim danima svojim riječima i djelima vrijeđali i plašili bošnjačke povratnike u prijedorskim naseljima, ali i u široj regiji entiteta.

2. Glavni imam u hutbi nije vrijeđao vjernike niti jedne vjerske zajednice već je ukazivao na krivična djela pojedinaca koji su svojim riječima i djelima vrijeđali i strašili vjernike muslimane.

3. Pozivamo gradonačelnika i gradske službe da sve građane Grada Prijedora ravnopravno tretiraju, te da poduzmu korake u osudi onih koji su u proteklim danima s ciljem ispoljavanja mržnje i pokušaja zastrašivanja napali imama i njegovu porodicu, pucali ispred džamija i bošnjačkih kuća, dovikivali bestidne uvrede, provocirali, te drugim vandalskim djelima ugrožavali Bošnjake povratnike Prijedora.

4. Pozivamo gradonačelnika Prijedora i gradske službe da ravnopravno tretiranje svih građana Grada Prijedora potvrde i svojim javnim osudama govora mržnje i napada na Bošnjake povratnike, jer je to najbolji put za izgradnju povjerenja svih građana u institucije ovog grada, a sve u cilju izgradnje dobrih međuljudskih odnosa u našem gradu”, stoji u demantiju.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x