Halil-pašino turbe svjedoči o njegovoj dobroti i poštenju

Podijelite ovaj članak:

Halil-pašino turbe se nalazi između Hiseta i Gornjeg Šehera, tj. uz glavnu ulicu od centra grada prema Gornjem Šeheru u Banja Luci.

Halil-paša je bio beglerbeg Bosanskog pašaluka, naslijedivši na tom mjestu velikog Ferhad-pašu. Bio je porijeklom iz Lijevča polja u blizini Banjaluke, pa su ga nazvali Lijevčanin. Postoji veliki broj legendi o njegovoj dobroti i poštenju. Bio je admiral osmanske mornarice, a pred kraj života došao je u Banjaluku kao namjesnik.

Halil-paša je kao mlad stigao iz Bosne u Istanbul i nakon što je prošao školovanje na dvoru, postao je sultanov oružnik (silahdar). Vremenom je postao janjičarski aga, a zatim imenovan je beglerbegom u Konyi. Potom je napredovao do mjesta beglerbega Anatolije a onda je imenovan zapovjednikom osmanske mornarice. S tog mjesta on je otišao na mjesto vezira na Visokoj Porti (Topkapi u Istanbulu) i jedno vrijeme, kada je veliki vezir Ibrahim-paša bio na vojnom pohodu u Ugarskoj, Halil-paša je u njegovo ime vodio državne poslove na Visokoj Porti, odnosno bio je njegov zamjenik (kajmakam).

Bio je carski zet. Oženio je Fatimu, kćerku sultana Murata III. Murat III je bio sin Selima II i unuk poznatog Sulejmana Veličanstvenog. Halil-paša je umro 1590. godine u Banjaluci.

Turbe mu je podignuto zbog njegovih zasluga, bio je dobrotvor, čovjek koji je radio za narod, za svoje ljude i svoju domovinu. Narodu je ostavio u amanet veliku imovinu, cijelo svoje selo je uvakufio, ostavio je imovinu na korištenje islamskoj zajednici, poklonio je cijelo selo, sagradio je džamiju, a ljudi su iz zahvalnosti sagradili turbe.

Uz turbe su otkriveni temelji Zaima Ibrahim-bega džamije, čija je osnova imala osmougaoni oblik. Turbe je srušeno 15. decembra 1993. godine. Na sreću, njegov sarkofag je ostao čitav, te njega nije bilo potrebno restauirati. Turbe je obnovljeno 2014. godine.

Banja Luka i njenih 45 džamija

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x