Hamša svake godine pravi baklavu i hurmašice za učesnike “Marša mira” 

Podijelite ovaj članak:

Kolona “Marša mira” koja putuje iz Nezuka prema Potočarima prošla je pored mjesta Parlog gdje ih je u prolazu dočekala nana Hamša Ibrahimović koja im svake godine napravi hurmašice i baklavu i tako počasti učesnike Marša mira.

“Napravim baklave, hurmašice, nekad im iznesem voća kad treba”, kazala je Ibrahimović kratko u razgovoru za ekipom N1.

“Puno mi srce kad ih vidim. Sin mi je poginuo, da ste mi svi živi i zdravi”, dodala je emotivno potresena.

Inače, hiljade učesnika jutros je iz Nezuka krenulo na 110 kilometara dug put ka Potočarima kako bi na taj način odali počast žrtvama genocida koji su u julu 1995. godine počinili pripadnici Vojske i MUP-a RS.

Ovo je 19. pohod stazama natopljenih krvlju, a organizatori navode kako učesnici dolaze iz 20-ak zemalja svijeta i sa različitih kontinenata.

Tokom pješačenja trasom kojom su 1995. godine koračali izgladnjeli, izranjavani, bosi Srebreničani, ovogodišnji učesnici Marša mira imat će priliku slušati autentična svjedočenja i časove historije.

Prvo konačište je u Liplju kod Zvornika.

Drugog dana slijedi najzahtjevnija dionica Marša mira preko planine Udrč i konačište u Pobuđu, a trećeg dana ulazak u Potočare i iznošenje tabuta žrtava genocida u Srebrenici ispred musale u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

N1

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x