Haos kod Tripolija, preuzet aerodrom, borbe u tri predgrađa

Podijelite ovaj članak:

U blizini Tripolija izbili su novi sukobi između provladinih i pobunjeničkih snaga koje predvodi Kalifa Haftar. 

Kako navodi BBC, pozivajući se na izvještaje s terena, sukobi između Haftarovih i provladnih snaga vode se u tri predgrađa na jugu Tripolija, gdje je sjedište međunarodno priznate vlade.

Snage UN-a u prijestonici zemlje su u povišenom stanju pripravnosti.

Međunarodno nepriznata Libijska nacionalna armija (LNA) saopćila je da je preuzela kontrolu nad aerodromom u predgrađu prijestonice Tripolija.

Ahmed Mismari, portparol snaga lojalnih lideru međunarodno nepriznate administracije Kalife Haftara, rekao je i da su pripadnici LNA preuzeli kontrolu nad dva grada u blizini Tripolija – Tarhuanom i Azizijom, prenosi Reuters.

Mismari je naveo i da je pet pripadnika LNA poginulo u borbama sa snagama lojalnim premijeru Fajezu Seraju, koga priznaje međunarodna zajednica.

Kako je javio AP, snage premijera Seraja jučer su saopćile da su zarobile 100 vojnika lojalnih Haftaru i da planiraju da izvrše zračni udar na njegove položaje.

AP navodi da je do eskalacije nasilja došlo kada su snage LNA lojalne Haftaru krenule u ofanzivu ka zapadu Libije.

Haftar je svoje snage doveo do Tripolija, koji kontoliše Predsjednički savjet i vlada nacionalnog jedinstva na čelu s premijerom Sajedom.

Snage pod kontrolom Sajeda imaju podršku SAD.

Haftarova vojska je navela da su njeni vojnici zauzeli i oblast Vadi el-Rabeja, južno od Tripolija, usred sukoba s rivalskim formacijama, navodi Asocieted press.

Glavni aerodrom u Tripoliju nije u funkciji od 2014. godine kada je njegov veći dio uništen u borbama. Međunarodno priznata vlada u Tripoliju, formacije koje je podržavaju i Ujedinjene nacije za sada nisu komentirarali navodno zauzimanje aerodroma.

Djelovanja Haftarovih snaga podstiču strahovanja od njihovog širokog obračuna s raznim formacijama. Takav sukob mogao bi da dovede do najvećeg talasa nasilja od 2011. godine, kada je svrgnut, a ubrzo i ubijen dugogodišnji libijski lider Moamer Gadafi.

U Libiji poslije ubistva Gadafija vlada haos, a zemljom upravljaju dvije vlade. Međunarodno priznatu vladu u Tripoliju predvodi Fajez Seraj, dok je Haftar na čelu druge, u Bengaziju.

Haftarovu vojsku čine oficiri i vojnici koji su napustili redovnu libijsku vojsku za vrijeme Gadafija, prenosi B92.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x