Haris Salkić: Ima 21 godinu, a već je osmislio robotsku ruku

Podijelite ovaj članak:

Haris Salkić, 21-godišnji student Mašinskog fakulteta u Sarajevu, pobjednik je ovogodišnjeg SBF Start-Up Challenge takmičenja u poslovnim idejama, na kojem je predstavio svoj projekat, „HAS_One“ robotsku ruku. Pobjeda mu je pružila mogućnost da pokrene Has Robotics kompaniju u kojoj će raditi na daljem razvoju i izradi ove vrste proizvoda, ali i pokaže da mlade generacije nisu pasivne kad je riječ o njihovoj budućnosti.

– Prvi model robotske ruke je, prvenstveno, namijenjem za edukaciju učenika, treba da služi kao praktično pomagalo u nastavnom procesu iz oblasti robotike i tehnike. Učenici i studenti će svoje teorijsko znanje moći primijeniti na praktičan način tako što će biti u mogućnosti da sami programiraju robotsku ruku – kaže Haris.

Osim u obrazovnim ustanovama, Harisova robotska ruka će se naći i u slobodnoj prodaji, te biti dostupna svim zaljubljenicima u robotiku i tehnologiju.

– Trenutno nam je glavni cilj završetak razvoja njenog prototipa, i puštanje u prodaju. Nakon toga planiramo da proširimo naš prodajni asortiman, te da u skoroj budućnosti počnemo raditi na razvoju industrijske robotske ruke, koja bi svoju primjenu našla u jednostavnijim proizvodnim procesima i raznim granama industrije – objašnjava on.

Kako to obično i biva, put do uspjeha gotovo uvijek ima i onu drugu stranu medalje, za koju malo ko pita, a ni Harisov projekt nije bio izuzetak.

– Svi oni koji su se upustili u ovako nešto znaju da je proces razvoja bilo kojeg proizvoda jako kompleksan, a pogotovo kada je riječ o proizvodu kao što je robotska ruka. Najveće prepreke su bile tehničke prirode, ali uz dobru volju i jaku želju da ovaj proizvod ugleda svjetlost dana, za svaki problem se nađe neko rješenje. Bitno je samo biti uporan i ne odustajati nakon nekoliko prepreka – kaže Haris i dodaje da mu je u svemu tome jako bitna bila i podrška koju je dobijao od bliskih ljudi.

– Moja najveća podrška je porodica, tačnije roditelji i sestra Samra. Tokom ovog, ali i prethodnih projekata, uvijek su bili uz mene i na tome sam im mnogo zahvalan. Zanimljivo je to da se moja sestra, koja je trenutno završna godina gimnazije, tokom rada na ovom projektu sa mnom počela zanimati za ovu oblast, te planira upisati Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, smijer automatika. Zbog toga mi je jako drago. Naravno, uz porodicu tu su i moji profesori i asistenti koji su mi davali prave savjete onda kada mi je to najviše trebalo – kaže ovaj mladi momak.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x