Hercegovac izgradio jedan od najvećih projekata u Hrvatskoj, a sada bi mogao u zatvor

Podijelite ovaj članak:

Hrvatski USKOK je podigao optužnicu protiv devet osoba, a među njima su vlasnik bh. firme “Lager” iz Posušja Milenko Bašić i izvršni direktor Dragan Stipić. Njima se na teret stavlja da su bivšoj gradonačelnici Knina i državnoj tajnici Josipi Rimac davali mito kako bi im isposlovala dozvole za gradnju vjetroelektrane.

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je podigao optužnicu protiv devet osoba zbog trgovanja utjecajem, davanja mita te zloupotrebe položaja i ovlasti prilikom izgradnje i stavljanja u pogon Vjetroelektrane “Krš-Pađene” na području Grada Knina.

Bašiću i Stipiću se stavlja na teret da su od početka 2017. do sredine 2020. godine podmićivali Josipu Rimac. USKOK tvrdi da su joj mjesečno davali najmanje oko 10.000 KM, odnosno ukupno oko 300.000 KM. Zauzvrat je ona koristila svoj politički utjecaj kako bi u različitim državnim institucijama za njihovo preduzeće isposlovala dozvole, rješenja i ugovore potrebne za izgradnju, puštanje u rad, proizvodnju i prodaju električne energije.

Istraga o ovome slučaju je pokrenuta u maju 2020. godine, a optužnica je predata Županijskom sudu u Zagrebu. U toku istrage, u proljeće 2021, Bašić i Stipić su proveli po mjesec dana u pritvoru.

Ovo je neslavan kraj jedne velike poslovne priče o nesvakidašnjem uspjehu – odnosno činjenici da je jedna bh firma investirala i izgradila najveću vjetroelektranu u Hrvatskoj, piše BiznisInfo.ba.

Kada je gradnja počela, mediji su pisali da je riječ o najvećoj vjetroelektrani u Hrvatskoj i generalno jednom od najvećih projekata u toj zemlji. 

Vrijednost projekta bila je vrtoglavih 1,8 milijardi kuna (237 miliona eura). Za usporedbu, Pelješki most je koštao Hrvatsku nešto više od dvije milijarde kuna.

Hrvatski mediji tada su pisali hvalospjeve o ovom projektu. 

Krenuli s prodajom mašina, završili na megaprojektima

Bašićeva grupacija Lager iz Posušja niz godina je regionalni lider u prodaji i servisiranju građevinskih mašina i rudarske opreme te generalni zastupnik najvećih svjetskih proizvođača građevinskih mašina kao što su Caterpillar, Hyundai, Terex i Tesab.

Osim u zemljama bivše Jugoslavije – prodajno-servisnu mrežu imaju u Zagrebu, Posušju u BiH, Malom Požarevcu u Srbiji, Podgorici u Crnoj Gori, Skoplju u Makedoniji i Prištini na Kosovu – Bašićeva kompanija posluje i u Albaniji i Švicarskoj, pisali su prije nekoliko godina hrvatski mediji.

Osim razvijene regionalne prodajno-servisne mreže građevinskih mašina i rudarske opreme sa sjedištem u Posušju, grupacija Lager u BiH posluje na još dvije lokacije: u Ljubuškom je vlasnik tvornice za proizvodnju prikolica i poluprikolica za transport specijalnih tereta, a u rudniku Kamengrad kod Sanskog Mosta ima koncesiju za vađenje mrkog ugljena, pisalo se tada.

– Krajem 2015. godine Bašićev Lager završio je stečaj rudnika Kamengrad, znajući kako podzemne zalihe mrkog ugljena na području kamengradskog bazena iznose više od 300 milijuna tona – objasnio je za Jutarnji list rudarski ekspert vezan uz rudnik Kamengrad.

Miljenko Bašić je u oktobru 2015. godine u Sanskom Mostu rekao da su u postojećim kapacitetima rudnika Kamengrad vidjeli šansu za pokretanje proizvodnje i proširenje svog biznisa te je najavio i gradnju termoelektrane u blizini.

Koncesiju za iskorištavanje mrkog ugljena Bašićeva je kompanija dobila u prvoj polovini 2016. godine, a u junu 2017. na površinskom kopu Zlauša s 50-ak zaposlenika počela je eksploataciju. Krajem 2017. godine Lager je potpisao i sporazum o realizaciji projekta termoelektrane, vrijedan više od 500 miliona eura.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x