Heroji kojih se neopravdano rijetko sjetimo

Podijelite ovaj članak:

Mi definitivno nismo zdravo društvo, i možda još više zabrinjava fakt da ne težimo tome da takvo društvo postanemo.

Jer da jesmo, ili da barem težimo tome, naš fokus u medijima ne bi bio samo na sivilu, crnoj hronici i negativnim informacijama kojima nam se dodatno truju i glave i bića.

U Zenici je jučer frontalna vijest, i vijest koja je rapidno prenesena, požar u prigradskom naselju u punionici i distributeru plina. I nije niti jedan medij spomenuo da se radi o punionici jednog dobrog čovjeka, poduzetnika koji i danas uprkos ovom velikom iskušenju nastavlja sa radom i širenjem svog poslovnog poduhvata ulaskom i u druge branše. Nije, jer mi sav fokus stavimo na negativnost i nekako čini mi se hranimo sebe i narodne mase negativnim vijestima. Nećemo se puno zadržavati ovdje, Edi i Plin prometu iz Zenice poželjeti ćemo da se iz ovog iskušenja koje ih je zadesilo vrate što prije, što bezbolnije i što jači sa još mnogo poslovnih uspjeha u budućnosti.

Udarna vijest, da smo onakvi kakvima nismo, bila bi zajednička intervencija vatrogasaca iz Zenice i Viteza, na gašenju izuzetno opasnog i rizičnog požara, i ti momci, heroji pod šljemovima i u teškim odjelima zaslužuju svoje medijske minute.

Nažalost u sistemu u kojem živimo, a i društvu kakvo jesmo, na ljude koji su istinski heroji, rijetko se obraća pažnja. Sjetimo ih se nažalost tek u momentima kada nam je njihova pomoć neophodna, za spašavanje materijalnih dobara, infrastrukture i onog najvrijednijeg, ljudskih života.

Društvo smo koje se više bavi posljedicama nego prevencijom, i društvo koje se jako teško odlučuje u investiranje. Da nije tako, shvatili bi da ovakvi ljudi, na ovakvim poslovima su prijeka potreba i zaslužuju puni respekt za svoj angažman i rad. Nužno je shvatiti da ulaganje u službe zaštite od požara u kojem god formatu bile organizovane ustvari ne predstavlja trošak nego investiciju, i da svaki uloženi euro ili KM u ove službe, suštinski znači uštedu desetina i stotina eura ili KM dugoročno.

U lično ime, ali i u ime građana, hvala vam na predanom angažmanu i rizikovanju života na spašavanju materijalnih dobara, infrastrukture i života ljudi za sve one koji svoj hljeb zarađuju ovim izuzetnim pozivom!

Sretno!

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x